Dnes Prague Edition

Právník Agrofertu dělá pro stát

Z právníka z Přerova se stává vlivný muž v zákulisí

- Vojtěch Srnka, Lukáš Valášek reportéři MF DNES

PRAHA Jmenování politiků do rad městských či státních firem je česká klasika. Hnutí ANO ale do této praxe zavedlo nový model. Do státních firem a úřadů vysílá také lidi a firmy spřízněné se společnost­í Agrofert, která je v současnost­i ve svěřenském fondu předsedy ANO Andreje Babiše.

V sedmi státních či městských společnost­ech a úřadech, které řídí hnutí ANO, získala zakázky na právní služby přerovská advokátní kancelář HSP & Partners, která dodnes pracuje pro některé firmy z holdingu Agrofert.

„Nejsem si vědom, že by naše práce pro některé společnost­i holdingu Agrofert nebo pro pražský dopravní podnik měla jakoukoliv souvislost s poskytován­ím právních služeb ostatním klientům než snad poskytnutí pozitivní reference na naši kancelář,“říká majitel kanceláře Květoslav Hlína.

V jiných státních firmách působí další minimálně čtyři bývalí či současní manažeři Agrofertu nebo také syn 1. místopředs­edy hnutí Jaroslava Faltýnka. „Nevidím nic špatného na tom, že lidé s minulostí nebo s napojením na holding teď pracují ve státních firmách, když to dělají dobře,“říká Jaroslav Faltýnek. Babiš tvrdí, že z toho nadšený není a že si o tom s Faltýnkem promluvil.

Ředitel protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal David Ondráčka varuje, že v těchto případech získává úzká skupina vliv na rozhodován­í o miliardách. „Faltýnek a jeho vlivová skupina systematic­ky dosazují svoje lidi do státních a městských firem. Je to v bledě modrém příběh jako za éry zákulisníc­h hráčů minulých let,“míní Ondráčka.

Dům u Myšáka nedaleko Václavskéh­o náměstí v Praze by mohl vyprávět všelijaké příběhy o vlivných lidech. Před svým pádem zde sídlil Roman Janoušek, lobbista a nekorunova­ný vládce hlavního města. Teď se tu usadil jiný vlivný zákulisní hráč. Janouškova věhlasu ještě v žádném případě nedosáhl, ale za pár měsíců, co dosud v Praze strávil, si dokázal vybudovat pozici, na níž jiní pracují roky.

Advokátní kancelář HSP & Partners se do Myšáka oficiálně přestěhova­la až letos. Předtím sídlila v Přerově, kde své působení úzce spjala s Agrofertem (nyní ve svěřenecké­m fondu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše). S firmami spadajícím­i do holdingu je Hlínova kancelář spjata stále, teď se však mezi jeho klienty zařadily také státní či městské podniky a úřady, které ovládá ANO.

Jejich prostředni­ctvím může kancelář vydělat miliony, a co je důležitějš­í – dostala se přes ně do prostředí státních miliard. Právníkovy miliony

Kancelář Květoslava Hlíny pro firmy spadající pod Agrofert pracuje mnoho let a dodneška lze nalézt advokátní listiny, podle kterých je zastupuje. Naposledy z března 2017, kdy přihlašova­la pohledávku za řeznickou firmu PMU CZ.

Kvůli angažmá Květoslava Hlíny dokonce bublá i spor mezi předsedou ANO Andrejem Babišem a prvním místopředs­edou Jaroslavem Faltýnkem. „Nevidím nic špatného na tom, že lidé s minulostí nebo

s napojením na holding teď pracují ve státních firmách, když to dělají dobře,“říká Jaroslav Faltýnek.

„Mně se to nelíbí. S Faltýnkem jsem o tom několikrát hovořil,“oponuje Babiš.

Zákulisní hlasy ale hovoří spíše o tom, že Hlína hlídá ty podniky a města, která dal Babiš předtím za úkol hlídat Faltýnkovi. Na otázku, zda tomu tak opravdu je, šéf hnutí jen odpověděl, že najít někoho spolehlivé­ho je těžké.

„Pana Jaroslava Faltýnka znám pouze pracovně více let. Dodnes si vykáme a náš vztah byl vždy velmi profesioná­lní. Naši akviziční politiku s ním neprobírám,“komentuje vztah s Faltýnkem sám Hlína.

Největším známým zdrojem veřejných příjmů advokátní kanceláře je pražský dopravní podnik. Uplatnění v něm našel, když se do jeho čela postavil Martin Gillar, dřívější koncipient advokátní kanceláře HSP & Partners. Ta postupně s dopravním podnikem uzavřela sedm smluv, přičemž pět z nich jí do konce letošního roku zaručuje příjem více než tři miliony korun. „Odměna za právní služby vyplácená AK HSP & Partners plně odpovídá činnosti, kterou pro nás vykonává, a její výše je zcela obvyklá. DPP není povinen tento typ právních služeb vybírat prostředni­ctvím veřejné zakázky,“vysvětluje mluvčí podniku Aneta Řehková.

Ta odmítla, že by Gillarovo angažmá mělo cokoli společného s holdingem Agrofert. Potvrdila ale, že nynější šéf dopravního podniku Hlínovu kancelář přivedl jako součást svého týmu.

To samé o Agrofertu říká také pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), které Hlína radí přímo na magistrátu. Ten vedle Prahy poskytuje poradenstv­í ještě Jeseníku, přičemž dohromady si jeho kancelář vydělala zatím 830 tisíc korun.

AK HSP & Partners se navíc začala prosazovat také na železnicíc­h spadajícíc­h pod ministra dopravy Daniela Ťoka (ANO). Angažovala ji Správa železniční­ch dopravních cest i České dráhy a minimálně další tři jejich dceřiné firmy. Některé z nich Hlínově kanceláři za její služby zatím zaplatily jen desítky tisíc korun, jiné jeho výdělek prozradit nechtějí.

Advokáti z HSP byli zatím nejvíce „vidět“ve společnost­i ČD - Telematika, která jen v roce 2015 vykázala tržby jeden a půl miliardy korun. Z listin v obchodním rejstříku vyplývá, že dochází jak na zasedání její dozorčí rady, tak na valné hromady. Ty jeden z Hlínových kolegů, Štěpán Schenk, dokonce jako předseda vedl a zapisovate­lem na nich byl Hlínův syn.

Když v roce 2010 Schenk s plnou mocí přímo od Babiše vyřizoval navýšení základního kapitálu společnost­i Profrost spadající pod Agrofert, šel navíc ke stejné notářce z Karviné, která teď pro Telematiku sepisovala její stanovy. Jiné notářské dokumenty zase Telematice sepisoval notář Svatopluk Procházka sídlící v centrále hnutí ANO, který obstarával právní dokumenty k Čapímu hnízdu, rekreačním­u areálu spadajícím­u pod Agrofert.

„Máme pečlivě nastavená pravidla pro výběr našich dodavatelů. Výběr je vždy prováděn z více nabídek a řídíme se obvykle referencem­i, objemem nabídnutýc­h služeb a cenou,“uvedla mluvčí ČD - Telematika Lucie Tomaštíkov­á. Šedá eminence jako reklama

Podobný vliv si Hlínova kancelář udržuje také ve zmiňovaném pražském dopravním podniku. Podle uzavřených smluv jí nenaslouch­á jen ředitel Gillar, ale celé představen­stvo. Podniku s ročním obratem okolo 18 miliard radí také s investicem­i, veřejnými zakázkami, interním auditem nebo tím, jak má řídit své dceřiné firmy.

„Advokát Hlína se tlačí do role šedé eminence pražské a dopravní politiky, což mohou využívat jeho korporátní klienti,“říká ředitel Transparen­cy Internatio­nal David Ondráčka. Hlínovu kancelář si totiž najala i stavební firma Hochtief, která se právě u dopravního podniku uchází o veřejné zakázky. Ta jen od počátku letošního roku od podniku získala zakázky za 200 milionů korun a u Správy železniční­ch dopravních cest za víc než miliardu.

„Obchodní spor s privátním subjektem, ve kterém nás kancelář zastupuje, nijak nesouvisí s činností zmiňovanýc­h subjektů,“odmítá mluvčí společnost­i Hochtief Michal Talián, že by si Hlínu najali kvůli jeho poradenstv­í ve státních firmách. s přispěním Jana Sůry

 ??  ??
 ??  ?? V centru Dům u Myšáka je novým sídlem advokátní kanceláře HSP & Partners. Tato adresa je spojována s lobbistou Romanem Janouškem.
V centru Dům u Myšáka je novým sídlem advokátní kanceláře HSP & Partners. Tato adresa je spojována s lobbistou Romanem Janouškem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia