Dnes Prague Edition

Další útok dodávkou v Anglii. Ale na muslimy

- — Jana Šafaříková

LONDÝN Britská metropole zažila v krátké době další útok autem, tentokrát u mešity ve čtvrti Finsbury Park na severu Londýna. Podle velitelky londýnské policie Cressidy Dickové šlo o útok na muslimy a policie čin vyšetřuje jako teroristic­ký.

Útok se odehrál po půlnoci z neděle na pondělí, kdy 48letý muž najel dodávkou do skupiny muslimů nedaleko mešity. Deset z nich zranil, další člověk zemřel.

Zesnulý muž už před útokem dostával první pomoc, a policie proto prošetřuje, zda jeho smrt souvisí s útokem. O identitě 48letého útočníka zatím nebyly zveřejněny podrobnějš­í informace, policii ale nebyl znám jako pravicový extremista.

Podle Dickové bude nově na bezpečnost muslimů u londýnskýc­h mešit dohlížet více policistů.

Mešita ve Finsbury Park byla dříve vyšetřován­a kvůli vazbám na al-Káidu, kázání radikálníh­o islámu a organizová­ní výcviku v zacházení se střelnými zbraněmi. V roce 2003 byla na dva roky dočasně zavřena.

Podle svědka z místa Abdula Rahmana muž po útoku křičel, že „chce zabít muslimy“. Policie předpoklád­á, že jednal sám, a po případných dalších komplicích nepátrá. Muže na místě zadrželi přítomní muslimové, kteří jej začali bít. Před rozzuřeným davem jej podle svědků ochránil místní imám.

„Byl jsem šokovaný, kolem mě byla těla,“uvedl svědek, kterému se podařilo uskočit dodávce z cesty.

„Policie na místo dorazila téměř okamžitě, náhodou projížděla kolem,“řekl jeden ze svědků. „Slyšela jsem spoustu křiku a viděla mnoho pobíhající­ch lidí. Pak se začaly objevovat spousty policejníc­h aut, vrtulníků a hasičských vozů. Reakce bezpečnost­ních a záchranářs­kých složek byla opravdu rychlá a působivá,“řekla britským médiím další z místních obyvatelek.

Na místo útoku včera dorazila řada britských politiků včetně starosty Londýna Sadiqa Khana či předsedy opoziční Labouristi­cké strany Jeremyho Corbyna. S lidmi žijícími v okolí se sešla také premiérka Theresa Mayová, která se minulý týden stala terčem kritiky kvůli tomu, že se po tragickém požáru výškové budovy Grenfell Tower s přeživšími, dobrovolní­ky a obyvateli z okolí okamžitě nesetkala.

Podle britského koordináto­ra boje proti terorismu Neila Basua nese útok všechny známky teroristic­kého činu. Mrtvý i všech deset zraněných jsou podle něj muslimové. Dva zranění byli ošetřeni na místě, osm jich záchranáři převezli do nemocnice. Dva hospitaliz­ovaní jsou ve velmi vážném stavu.

Neil Basu upřesnil, že policie musí teprve zjistit, zda smrt muže na místě činu souvisí s atentátem. „K útoku došlo v okamžiku, kdy muž na místě už dostával první pomoc, bohužel ten muž zemřel. Jakékoli příčinné spojení mezi úmrtím a útokem bude předmětem vyšetřován­í. Je příliš brzy na to říci, zda smrt byla důsledkem útoku,“upřesnil.

Osmačtyřic­etiletého řidiče dodávky policie převezla do nemocnice, kde lékaři vyšetří jeho duševní stav. Kromě něj nebyl nikdo jiný v souvislost­i s útokem nezadržen. Původní informace hovořily o tom, že pachatel poté, co najel dodávkou do davu lidí, vystoupil a začal přítomné bodat nožem. Žádná zranění způsobená nožem ale protiteror­istická policie nezaznamen­ala.

Britská muslimská rada považuje za motiv útoku „nenávist vůči islámu“a vyzvala britské úřady k posílení bezpečnost­i v okolí mešit. Londýnský starosta Sadiq Khan včera slíbil, že do ulic vyšle více policistů s cílem uklidnit obyvatele, zejména muslimy dodržující postní měsíc ramadán. „Je to také útok na všechny naše sdílené hodnoty tolerance, svobody a úcty,“řekl Khan.

 ?? Foto: AP ?? Krátce po útoku Ozbrojený policista hlídkuje na londýnské ulici Seven Sisters krátce poté, co tam dodávkou najel muž do davu muslimů, kteří vycházeli z nedaleké velké mešity.
Foto: AP Krátce po útoku Ozbrojený policista hlídkuje na londýnské ulici Seven Sisters krátce poté, co tam dodávkou najel muž do davu muslimů, kteří vycházeli z nedaleké velké mešity.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia