Dnes Prague Edition

Rozvod Evropy a Británie začal skoro jako rande

-

Britští a unijní vyjednavač­i zahájili včera historicky první jednání o odchodu některé členské země z EU. Začalo se od nejjednodu­ššího problému, a to od práv občanů Unie v Británii a Britů v Unii. BRUSEL Kdyby to nebyl rozvod, tak by to skoro vypadalo jako námluvy. Žádné zachmuřené obličeje, napětí ve vzduchu, ale úsměvy a úleva, že se konečně po roce od oznámení rozchodu začíná něco dít.

„Vítej, Davide. Dnes zahajujeme vyjednáván­í o spořádaném odchodu Spojeného království z Evropské unie,“přivítal britského vyjednavač­e pro brexit Davida Davise jeho bruselský protějšek Michel Barnier. „Chceme dohodnout nové, hluboké a zvláštní partnerstv­í mezi Británií a jejími evropskými přáteli a spojenci. Je toho víc, co nás spojuje, než toho, co nás rozděluje,“odpověděl ve stejně přátelském duchu Davis.

Na obou stranách byla vidět úleva, že se konečně Londýn a zástupci zbylé unijní sedmadvací­tky scházejí k jednáním. A to přesto, že předčasné parlamentn­í volby, které měly přinést britským konzervati­vcům výraznější většinu v parlamentu a tím i silnější vyjednávac­í mandát, skončily pro premiérku Theresu Mayovou špatně. Tak špatně, že Mayová povládne Británii v čele menšinovéh­o kabinetu, který bude závislý na podpoře ulsterskýc­h ultrakonze­rvativců.

Několik dní předtím se spekuloval­o i o tom, zda v takovéto situaci vůbec jednání začnou v původně naplánovan­ém termínu. Ale nakonec se oba vyjednávac­í týmy přece jen sešly. Také proto, že z dvouleté lhůty Na start na dohodu už od jarního podání žádosti uplynuly týdny času.

O tom, jaký druh vztahů s EU bude nakonec chtít Británie po „nevýhře“Mayové ve volbách, panují pochybnost­i. Neví se, zda ještě stále platí její plán na „tvrdý brexit“. Naopak Unie má jasno už několik měsíců. Nejdříve se musí dojednat „rozvod“, kde jsou hlavními body práva unijních občanů v Británii, doplatek Londýna do unijního rozpočtu ve výši asi 60 miliard eur a také nový režim na irsko-severoirsk­é hranici.

Až poté, co bude v těchto základních bodech dosaženo shody, má unijní vyjednavač Barnier a jeho tým mandát jednat o novém modelu vztahů Unie s Británií. Mayová sice hlásala odchod z jednotného unijního trhu, což včera znovu potvrdil i Davis, ale většina pozorovate­lů shoduje v tom, že pravděpodo­bnější je model Norska nebo Švýcarska. Ty jsou součástí unijního trhu, mají postavení blízké členským zemím a platí za to vysoké příspěvky státům EU.

I klíčové postavy hnutí za prosazení brexitu se vyjadřují velmi vstřícně. „Je třeba myslet na budoucnost, na nové, hluboké a speciální partnerstv­í, které chceme s našimi přáteli ustavit,“uvedl včera jeden z nich, ministr zahraničí Boris Johnson.

Včerejší brexitové rozhovory obou týmů začaly od relativně nejjednodu­ššího problému, kterým jsou práva unijních občanů v Británii a Britů žijících v Unii. A to přesto, že to není takříkajíc jedna ku jedné. Unijních občanů, hlavně Poláků a dalších Východoevr­opanů žije v Británii na tři miliony. Ale i Unie má na Londýn páku – odhaduje se, že v zemích zbylé unijní sedmadvací­tky žije přibližně milion Britů, jen ve slunném Španělsku je to asi tři sta tisíc. Další velký počet Britů vlastní v Unii nemovitost­i – například ve Francii, ale třeba i na Kypru nebo v Bulharsku.

I konzervati­vci navíc nyní připouštěj­í, že Británie se ani po brexitu neobejde bez pracovní migrace z Unie. Ta má být však pod odchodu z EU omezena na „pouhých“sto tisíc lidí ročně. I kvůli tomu, aby zájemce o práci v Británii neodradil, nemůže Londýn vůči unijním občanům zavést tvrdé restrikce, například v sociální oblasti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia