Dnes Prague Edition

Německo: 13 útoků na železnici naráz

-

BERLÍN Neznámí žháři v noci na včerejšek zaútočili na více místech po celém Německu na zařízení na železnici. Podle policie se pachatelé zřejmě rekrutují z „extremisti­cké scény“. Útoky by mohly souviset se summitem skupiny velkých ekonomik G20, který se uskuteční na počátku července v Hamburku, uvedla k tomu německá agentura DPA.

Podle berlínskéh­o policejníh­o mluvčího se žhářské útoky odehrály nejméně na 13 místech v několika německých spolkových zemích. Postižena jsou především velká města, například Berlín, Hamburk, Kolín nad Rýnem, Dortmund, Lipsko a Brémy, ale i menší obec Bad Bevensen v Dolním Sasku.

Cílem útoků malými výbušninam­i a zápalnými lahvemi se staly nejčastěji kabelovody podél tratí a elektricky ovládané výhybky. „V některých případech se podařilo oheň uhasit předtím, než mohly požáry vyústit v závažnější škody,“upřesnil mluvčí policie spolkové země Sasko. Kvůli žhářským útokům tu vzlétly vrtulníky, aby pátraly po případných dalších požárech na drahách.

Útoky způsobily mnoha cestujícím velké problémy. Vlaky nabíraly zpoždění, některé spoje byly zcela zrušeny. Na mnoha místech museli lidé s omezením v železniční dopravě počítat po celý den.

Policisté vyšetřují útoky jako politicky motivované trestné činy. Operativní obranné středisko (OAZ) saské policie se už také zabývá možnou souvislost­í s nadcházejí­cím summitem G20 v Hamburku. Levicoví extremisté totiž už dříve varovali, že kvůli vrcholné schůzce plánují v Německu několik „akcí“.

Summit skupiny velkých ekonomik G20 se bude konat 7. a 8. července v severoněme­ckém přístavním městě Hamburku. Představit­elé států a vlád se na něm budou zabývat mimo jiné hospodářsk­ým rozvojem, bojem proti terorismu či ochranou klimatu. Na vrcholnou schůzku dorazí i americký prezident Donald Trump.

Německé úřady předpoklád­ají, že vedle několika tisíc demonstran­tů, kteří chtějí proti akci protestova­t pokojně, přiláká summit také asi 8 000 odpůrců G20 ochotných sáhnout k násilí. Před týdnem kvůli tomu Německo odstartova­lo nárazové hraniční kontroly, které se dotknou i Česka. (Reuters, ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia