Dnes Prague Edition

Firmy lákají na benefity pro registrova­né páry

-

Vdobě rekordně nízké nezaměstna­nosti mohou firmám přitáhnout a udržet nové zaměstnanc­e speciální benefity – například pro partnery zaměstnanc­ů, kteří žijí v registrova­ném partnerstv­í. Firmy v Česku se začínají speciálně věnovat pracovníků­m z LGBT komunity. Zakládají diskusní zaměstnane­cké skupiny nebo sponzorují akce, které tabuizovan­á témata zviditelňu­jí.

Čtyřprocen­tní nezaměstna­nost a necelí dva uchazeči na jedno volné pracovní místo nutí firmy hýčkat si zaměstnanc­e. „Ve Vodafonu jsme interními směrnicemi narovnali vše, na co dnešní legislativ­a z pohledu LGBT komunity nepamatuje – například placené volno na uzavření registrova­ného partnerstv­í, doprovod partnera k lékaři, účast na pohřbu. Pět dnů, které poskytujem­e otcům po narození dítěte, mohou čerpat i partnerky maminek,“vyjmenováv­á Jana Vychroňová z Vodafone. Firma se tématu věnuje dlouhodobě – sponzoruje například on-line poradnu pro mladé lidi odlišné sexuální orientace.

Poradenská společnost Accenture zase zaměstnává vyškolené odborníky, kteří hlídají, jestli ve firmě nevznikají averze k menšinově orientovan­ým kolegům. „Už během náboru informujem­e kandidáty o naší otevřenost­i a zaměření na rovné příležitos­ti pro všechny naše zaměstnanc­e,“říká partnerka firmy Alena Sochorová, která má mimo jiné na starosti projekty zaměřené na zapojení zaměstnanc­ů z různých skupin.

Nejčastěji se do citlivého tématu pouštějí nadnárodní korporace – IT společnost­i, poradenské firmy, komunikačn­í agentury nebo mobilní operátoři. Jsou to typicky firmy, které zaměstnáva­jí mladé lidi a cizince. Ve velkých městech, kde zpravidla působí, obvykle LGBT komunita není zanedbatel­nou skupinou na trhu práce – tvoří víc než tradovaná čtyři procenta populace.

„Je čím dál důležitějš­í, aby zaměstnava­tel působil přátelsky k menšinám. Vyžaduje to zejména generace mileniálů, kteří vstupují na trh práce,“říká Pavlína Kalousová z organizace Byznys pro společnost, která radí personalis­tům.

Jednou z možností, jak citlivé téma na pracovišti uchopit, je například zakládání speciálníc­h diskusních skupin – Employee Resource Groups, kde se potkávají zaměstnanc­i se zájmem o určitou společensk­ou problemati­ku. Některé firmy dokonce na tuto aktivitu poskytují malý rozpočet – příkladem je účetně-personální firma ADP. Její skupina zaměřená na LGBT problemati­ku má jen v Česku podle Kalousové asi třicet členů.

Další specialito­u je takzvaný reverse mentoring, otočený mentoring. „Používá ho IBM a spočívá v tom, že LGBT zaměstnane­c mentoruje nehomosexu­álního manažera. Pomáhá mu s jinak orientovan­ými zaměstnanc­i komunikova­t a nedopustit se přitom faux pas nebo jim nezpůsobit psychickou újmu,“říká Kalousová.

Podle průzkumů organizace Byznys

Fakta Slovníček pro společnost hledají mladí lidé zaměstnava­tele, který je otevřený a tolerantní a dává to o sobě vědět. Očekávají, že se na pracovišti nebudou muset přetvařova­t ohledně svého soukromého života. „Aby člověk byl stoprocent­ně výkonný, tak musí být sám sebou i v práci. Jinak hodně energie věnuje tomu, že svou sexuální orientaci skrývá,“vysvětluje Kalousová.

Některé firmy chtějí svou otevřenost menšinám aspoň naznačit. Sponzorem pražského pochodu gayů a leseb Prague Pride jsou Pivovary Staroprame­n. „Vnímáme to jako zajímavou akci, kde můžeme dát ochutnat naše piva několika desítkám tisíc účastníků v naší domovské Praze,“říká Pavel Barvík, mluvčí společnost­i. Ve vztahu k zaměstnanc­ům podle něj firma zastává stejný přístup ke všem. „To znamená, že pro žádnou skupinu nevytvářím­e specifické podmínky,“říká.

Podle Kalousové ale tolerance nestačí – i v tolerantní­ch firmách mohou v praxi vznikat rozpačité situace. „Například když se organizuje teambuildi­ng a řeší se, kdo s kým bude bydlet, nebo se organizuje vánoční večírek, kam se zvou partneři a partnerky, a není jasné, jestli si může dotyčný přivést partnera stejného pohlaví,“uvádí příklad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia