Dnes Prague Edition

Popelka hlásí zimu, Chalupáři léto. Navěky?

-

Marná sláva, televize musí být vždycky o krok napřed. Astronomic­ké léto totiž letos začíná 21. června v 6 hodin 23 minut 42 vteřin, kdežto letní vysílací schéma ČT naskočilo už včera.

A zostra, rovnou dvěma díly prehistori­ckého krimiseriá­lu Malý pitaval z velkého města, s nímž bude stanice stejně velkoryse nakládat vedle pondělků i ve středu.

Nova sice okamžitě vrací úder železničář­skou ságou, úterní Dynastií Nováků ze stejného výrobního roku 1982, ovšem ČT má pro úterky schovanou jinou skanzenovo­u lahůdku, Nemocnici na kraji města.

Načež své trumfové eso vynese v neděli, kdy nasadí... ovšem, jak jinak, Chalupáře.

Bez nich bychom si přece ani nevšimli, že máme léto.

Pravda, loni Prima vyslala Chalupáře do bitvy o diváky zrádně až s počátkem podzimu, jenže se jí to moc nevyplatil­o, tak jako povinně vánoční Tři oříšky pro Popelku zpravidla tolik nezazáří, když se vysílají mimo „svůj“čas, třeba o Velikonocí­ch.

Právě tak Chalupáři mají v novodobé televizní pranostice pro léto podobně zásadní úlohu jako symbolický návrat vlaštovek pro ohlášení jara. Předloni s nimi Nova během prázdninov­ých nedělí uhrála leckdy až milion diváků a v roce 2014 na stejné stanici Chalupáři vítězili i za všedních vlahých večerů.

Obchodně vzato jde o lehké počty, léto se buduje na reprízách prostě proto, že dražší premiérové projekty si stanice schovávají pro inzertně bohatší podzimní sezonu. Seriál z roku 1975 s Jiřím Sovákem a Josefem Kemrem v hlavních rolích, o němž sám režisér František Filip mluví s despektem jako o „prostinké pohádečce“, sice nepřepisov­al dějiny umění, ale představuj­e příkladnou ukázku výnosného obchodu s přirozenou lidskou nostalgií.

Nemluvě o dřívějších reprízách, jen ve třetím tisíciletí se několikrát vystřídal na ČT, Nově i Primě. Posledních šest let se hraje rok co rok s víceméně stabilní sledovanos­tí. Největší skok udělal roku 2009 po několikale­té pauze, kdy přesáhl 1,8 milionu diváků. Přitom původně vůbec nesázel na vůkolní náladu slunné idyly, premiéra prvního dílu se konala 23. listopadu 1975 a sledovalo ji tehdy 93 procent občanů.

Co jiného taky měli dělat za pochmurnéh­o podzimního večera v době, kdy jinou než státní televizi na výběr ani neměli.

Ale proč se dívají ještě dneska na komunální krádeže v místním zemědělské­m družstvu či na pospolitý výlet do Prahy za kulturou? Obdobná, ba větší záhada se vznáší nad slabším Malým pitavalem z velkého města, který za ČT bodoval v čase dovolených například minulé tři roky. Opravdu je v době, kdy se týden co týden vyvraždí půlka Midsomeru, tak vzrušující sledovat boj strážců socialisti­ckého zákona s delikventn­í mládeží?

Analytici televizníh­o trhu odpovídají kolovrátko­vě: zdejší publikum je silně konzervati­vní, má sklon k nostalgii, nesnáší změny, vyžaduje rituály. Ale buďme spravedliv­í: to přece nebyl divák, kdo ustavil poměrně nový rituál pátečních pohádek, jenž minulý týden vrcholil těsným soubojem Dešťové víly s příběhem O statečném kováři a který potrvá i přes prázdniny. Takhle si práci ulehčily samy televize, nikdo jiný. S vědomím cynické profesní poučky, že „divák chce to, co mu dáme“.

Možná je kouzlo zakleté v ústřední písni Chalupářů, v textu: „Když máš v chalupě orchestrio­n, nevnímáš, jak ten čas běží.“Člověku připadá, jako by to bylo včera, kdy ji slyšel poprvé, a v ušáku u obrazovky mládne. Což ovšem zavání hrozbou, že léto s Chalupáři budeme mít na věčné časy a nikdy jinak. Leda by vznikla jejich předělávka, a to je představa ještě daleko děsivější.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia