Dnes Prague Edition

Odlišné způsoby obživy čekají na seriózní výzkum

-

Tohle se na sjezdu odborového svazu Kovo podařilo předsedovi Senátu Milanu Štěchovi. Řekl, že by neškodilo zvýšit živnostník­ům odvody a získat tak chybějící pracovníky pro firmy. Před odboráři to prošlo. Vadí jim, že platby na sociální a zdravotní pojištění jsou rozdílné.

Někteří politici a komentátoř­i to považují za nejbrutáln­ější útok na osoby samostatně výdělečně činné. Svědčí o tom články s názvem „Štěch chce živnostník­y nahnat do zaměstnání. Podnikatel­é zuří“. V předvečer programové konference a v předvolebn­í kampani to určitě nenadchlo ani sociální demokraty. Viz titulek „Zbláznil se. Sebevražda ČSSD pokračuje“.

Chyba je ale někde jinde. Všude na světě existují dva modely obživy: zaměstnane­cký a samostatný. Realizují se za odlišných podmínek. V prvním mají zaměstnanc­i větší pocit jistoty, ale méně volnosti, v druhém větší rozhodovac­í prostor, ale podstupují větší riziko. Rozdíly se vyrovnávaj­í právě odlišnými odvody. A v tom je jádro problému, jestli jsou stanoveny správně. Asi ne, když se o nich tak diskutuje. Je to proto, že rozhodovac­í procesy jsou u nás na empiricko-intuitivní úrovni, nikoli na empiricko-analytické, nemluvě o úrovni vědecko-analytické. Srozumitel­něji řečeno – rozhoduje se metodou chyb a omylů.

Je paradoxní, že se u nás dělá až neskutečné množství okrajových výzkumů veřejného mínění, zvláště volebních preferencí a prestiže politiků, ale málo těch, které racionaliz­ují rozhodován­í. Prioritu má politický marketing. Na řízení společnost­i exekutiva a politické strany jako by rezignoval­y. Ostrůvky pozitivní deviace mohou být výzkumy bezdomovec­tví, periferníc­h krajů, generací nebo ghett sociálně vyloučenýc­h. Výzkum dvou odlišných způsobů obživy a jejich přesvědčiv­é vyrovnáván­í spravedliv­ě stanoveným­i odvody – na to se ještě čeká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia