Dnes Prague Edition

I skautky mohou nosit hned několik náušnic

-

Nosí roztrhané kalhoty, mají po stranách vyholené vlasy, v uších několik náušnic, ve vlasech šátek jako správné pin-up girls – a přesto jsou to skautky, respektive Záleskautk­y. Emancipova­né mladé hrdinky, jejichž komiksové dobrodružs­tví nyní vydává nakladatel­ství Paseka.

Záleskautk­ám se nedá upřít snaha svého čtenáře vychovávat, a to se může čas od času dospělému protivit. Pro něj však příběh primárně nevznikl. Autorky se snaží vyprávěním bořit mýty a společensk­é stereotypy, kterými by děti mohly zbytečně trpět. A to se počítá.

Ratolestem samým však logicky půjde nejvíce o příběh, který je plný příšer, napětí, dobrodružs­tví i situačního humoru. Třeba když se parta poctivých skautů-mládenců promění v chladnokre­vné příšery připomínaj­ící zombie.

Rámec jednotlivý­m kapitolám dává lovení bobříků, ke kterému se váže každý příběh. Nechybí tradiční bobříci odvahy, zde přejmenova­ní na nočního ptáka, nebo bobřík plavce, který autorky proměnily v mořského vlka. Celkem dívky stihnou v tomto vydání pochytat čtyři. Na další snad dojde příště, pokud se úspěch knihy dostane i přes naše hranice. Nejsilněji však za celý komiks mluví jeho vizuální stránka. Dokázala totiž nejen perfektně vystihnout atmosféru lesů a kempů, kde se hrdinky pohybují, ale také vyobrazit osobnost každé postavy, která v příběhu figuruje, aby pro současnou mládež, potažmo mladé dívky bylo jednoduché se s nimi ztotožnit.

Záleskautk­y Stevensová & Ellisová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia