Dnes Prague Edition

Hasiči v Praze zachrání jeden život denně

-

Největší škoda

Loni hasiči v Praze zasahovali u 2 025 požárů. Nejčastěji hoří kvůli technickým závadám nebo cigaretám. PRAHA Hustě zaparkovan­á auta, kolem kterých se nedá projet, nedostateč­né zabezpečen­í starých paneláků nebo rozlehlé podzemní prostory. To jsou příklady nástrah, se kterými se musí pražští hasiči při zásazích potýkat. Přesto se jim za první čtvrtletí letošního roku podařilo zachránit v průměru jeden lidský život denně.

Vyplývá to ze statistik pražského hasičského záchrannéh­o sboru. Záchranu života hasiči do statistik uvádějí v případě, kdy přímo vyvedou člověka z hořícího objektu nebo když se dostanou do bytu za nemohoucím či zraněným člověkem.

Nejčastěji v prvních třech měsících roku hořelo v Praze 10. Hasiči tam řešili celkem devětačtyř­icet požárů. „V širším centru Prahy, tedy v částech, jako je právě Praha 10, Smíchov, Nusle nebo Libeň, dochází k požárům nejčastěji. Je to dáno tím, že je tam hodně stálých obyvatel,“vysvětluje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Nejčastějš­ími příčinami pražských požárů jsou podle statistik ty, které hasiči klasifikuj­í jako neprokázan­é zavinění. Typicky se jedná třeba o požáry, které vznikly od nedopalku či cigarety. Kouření bylo loni příčinou celkem 203 požárů.

V loňském roce pražští hasiči řešili tři velké požáry, u nichž škoda převyšoval­a deset milionů korun. U požáru střechy Národního muzea dosáhla škoda přesně deseti milionů. Zásahu se loni v únoru zúčastnilo 135 hasičů z osmnácti jednotek s devětatřic­eti kusy techniky.

Druhým velkým požárem byly hořící kulisy filmového městečka na Barrandově loni v srpnu. Škoda tehdy dosáhla sto milionů. „Třetí událostí byl požár galvanovny na Štěrbohols­ké, kde se škody vyšplhaly na šedesát milionů korun,“dodává Kavka. Právě požáry velkého rozsahu, ke kterým je potřeba povolat Fakta Práce hasičů v číslech

první čtvrtletí

lidských životů. korun. 489 požárů, celkem sedm 33,27 milionu Praze 10,

V loňském roce Praha 4 s 212 požáry.

přišel o život jeden pražský hasič. Loni 2 025 požárů. 330 milionů korun.

velké množství lidí i techniky, jsou podle mluvčího pražských hasičů jedním z typů zásahů, se kterými mají hasiči největší potíže. „Složité požáry jsou také ty, u kterých je náročné dostat se k ohnisku. Například v podhledech střech,“popisuje Kavka. V takových případech hasičům slouží speciální hasicí zařízení s názvem Cobra. Jedná se o hadici, která dokáže pomocí vodní trysky s abrazivem (jde o jemné částečky s ostrými hranami) prorazit stěnu. Dostane se tak do míst, která by pro hasiče s běžnou hadicí nebyla přístupná. „Konec trysky pak rozprašuje velmi jemnou vodní mlhu, která dokáže rychle ochladit prostor,“dodává Kavka.

Podobně problemati­cké jsou podle hasičů například také požáry v podzemních garážích. „Bývá tam hodně kouře, špatná viditelnos­t a často mizerné odvětráván­í,“vyjmenováv­á velitel družstva pražských hasičů Martin Šruma. Ten se svým družstvem často naráží také na to, že je náročné už jen dostat se k místu požáru.

„Nejčastěji je to kvůli hustě zaparkovan­ým automobilů­m na sídlištích. To pak musíme hledat alternativ­ní cesty,“říká Šruma. Dalším příkladem, který dává, jsou příliš vehementně zabezpečen­é dveře, přes které se hasiči nemohou dostat.

Zákeřné jsou také staré panelové domy, které nemají dostatečno­u protipožár­ní ochranu. „Nedávno jsme zasahovali v panelovém domě ve Starých Bohnicích, kde hořelo ve čtvrtém patře. Stoupačkam­i se ale požár rozšířil ještě o další tři patra výš,“dodává velitel Šruma.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia