Dnes Prague Edition

Za málo posil hrozí lynč. Slavia hledá dál

-

Zatímco ve Spartě utrácejí miliony, budují nový tým a dnes veřejnosti poprvé představí italského trenéra Andreu Stramaccio­niho, tak ve Slavii je klid. Alespoň navenek, protože úřadující fotbalový mistr na příchodu nových hráčů pracuje.

Vršovický klub zatím posílili obránce Jakub Jugas (Zlín) a slovenský záložník Jakub Hromada (Sampdoria Janov, v minulé sezoně hostování v Plzni). A to se fanouškům zdá málo. „Když přicházelo pět až šest hráčů, všichni nadávali, že rozbíjíme sehraný tým. Teď máme dvě posily a slávistick­ý národ nás brzy zlynčuje. Doba se mění,“ohradil se slávistick­ý šéf Jaroslav Tvrdík na Twitteru proti kritice.

Pravdou je, že Slavia posily na včerejším startu letní přípravy mít chtěla, ale některé přestupy na poslední chvíli krachly.

Na týdenní testy dorazil alespoň zkušený záložník a finalista Evropské ligy z roku 2015 Ruslan Rotaň. Než obul růžové kopačky a vyběhl na tréninkové hřiště, na které pražilo prudké sluníčko, nechal si pečlivě zatejpovat oba kotníky.

Zaujme? To jeho parťák z ukrajinské reprezenta­ce Jevhen Konopljank­a by nikoho přesvědčov­at nemusel. Ale...

„... ale výměna trenéra v Schalke situaci změnila. V jednáních jsme byli poměrně daleko, ovšem německý klub nakonec odmítl hráče uvolnit na hostování i na přestup,“vysvětlil Tvrdík pro MF DNES.

Stejně dopadly námluvy s Miroslavem Stochem z Fenerbahce. Slavia už byla se slovenským záložníkem domluvená, ale nový kouč transfer na poslední chvíli zatrhl.

A zkomplikov­al se i příchod Jana Na testech

Laštůvky. Přitom ještě v neděli Slavia počítala s tím, že k dokončení přestupu zbývá úspěšně absolvovat zdravotní prohlídku.

Včera však brankář do Prahy vzkázal: „Jsem v Karviné, trénuji, nevím, co víc k tomu říct. Zatím netuším, kde budu v příští sezoně hrát. Třeba přijde nabídka z Manchester­u a půjdu tam.“

Laštůvka podle svých slov přibrzdil, protože ve vršovickém klubu zůstává Jiří Pavlenka a vysedávat ve 35 letech na lavičce náhradníků nechce. „Já si dovedu představit, že tady budou oba,“řekl trenér Jaroslav Šilhavý.

O Pavlenku mají pořád zájem bundesligo­vé Brémy, které původně nabízely 1,8 milionu eur. Teď podle informací MF DNES hodlají nabídku zvýšit, byť ne dramaticky.

I když některá jednání nevyšla, Slavia na posílení dál pracuje. Strana 18

„Sledujeme některé fotbalisty, kteří hrají na mistrovstv­í Evropy do 21 let,“naznačil Tvrdík.

Jedním z nich by podle informací MF DNES mohl být Stanislav Lobotka, 22letý slovenský střední záložník Nordsjaell­andu. Slavia ho sleduje už delší dobu.

Jenomže nezaujal jenom ji... V minulosti ho chválil i slavný nizozemský záložník Ronald de Boer: „Je perspektiv­ní a má před sebou velkou budoucnost.“

Lobotka je výborný technik, umí kopat oběma nohama a od sedmnácti nastupoval za Trenčín ve slovenské lize. Ještě jako teenager hostoval v Ajaxu Amsterdam. Na současném juniorském Euru už se stihl blýsknout, když se proti Polsku (2:1) stal hráčem zápasu.

Lobotka tak dost možná bude mít víc nabídek. Ale Slavia se utrácet nebojí. Což ukázala, když navzdory nabídkám z Francie nebo Německa udržela klíčového středního obránce Simona Deliho, kterému vylepšila smlouvu.

„Nechci říkat jména, ale věřím, že brzy přibudou noví hráči,“věří trenér Šilhavý.

Mistr potřebuje posílit, než v červenci zahájí pokus o obhajobu titulu a postup do Ligy mistrů. Jak to s ním bude?

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia