Dnes Prague Edition

Čistotu vody pro Prahu mají na starosti pstruzi

-

Na vodě z největší vodárenské nádrže v Evropě je závislých více než 1,5 milionu lidí v srdci České republiky. A sama nádrž Želivka je tak trochu závislá zase na hejnu pstruhů uvězněných ve dvou velkých osvětlenýc­h akváriích, která stojí v jedné ze dvou hal, kde se každý den čistí tisíce litrů vody.

Pstruhy totiž sleduje kamera a strážný v kontrolní místnosti hlídá mimo jiné i to, jestli náhodou neplavou břichem vzhůru. To by měla Želivka problém. A s ní celá Praha. „Bez vody, která odtud proudí, by se Praha obešla asi tak čtyři dny,“říká Josef Parkán, generální ředitel Úpravny vody Želivka.

Akvárii se pstruhy totiž protéká ta samá voda, která plní nádrže, v nichž se voda čistí. A kdyby byla nějak výrazně znečistěná, nebo dokonce otrávená, její první obětí by byli právě pstruzi.

Něco takového se samozřejmě jen tak nestane. Bezpečnost je tu naprosto zásadní. Celý prostor podél vody je oplocený a areál, kde se voda čistí, je uzavřený pro veřejnost. Strategick­á důležitost Želivky je podobná jako třeba u jaderné elektrárny. Život pstruhů se však o moc neprodlouž­í – každý rok jejich vnitřnosti zkoumají odborníci, aby zjistili, jak na tom voda přitékajíc­í do nádrže je.

Reportér MF DNES se do areálu mohl podívat jen kvůli tomu, že své brány otevřel izraelské delegaci, která si do Česka přijela vyměnit s českými odborníky zkušenosti, jak co nejefektiv­něji s vodními zdroji zacházet.

Izraelce překvapilo mnohé. Třeba vysoké ceny vody u nás. Naopak obdiv vzbudil třeba objem nádrže, který přesahuje 300 milionů kubíků. Nebo způsob, jímž voda putuje dál do dalších měst, obcí a hlavně do Prahy. Aby se ušetřilo za energii, byl více než 50 kilometrů dlouhý tunel vykopán tak, aby tekla hlavně z kopce dolů. Nahoru je potřeba ji tlačit jen na samém začátku.

Každý rok se v Želivce vyrobí něco málo přes 70 milionů kubíků vody. Dřív to však podle ředitele Parkána bývalo i dvakrát víc. Teď se ale prý trochu víc šetří a vody také méně po cestě uniká. Dřív se vyplýtvalo až 40 procent vody, dnes je to tak polovina.

 ?? Foto: Jindřich Mynařík ?? Záruka čistoty Kvalitu vody kontrolují v nádrži Želivka pstruzi. Přežijí totiž jen ve skutečně čisté vodě.
Foto: Jindřich Mynařík Záruka čistoty Kvalitu vody kontrolují v nádrži Želivka pstruzi. Přežijí totiž jen ve skutečně čisté vodě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia