Dnes Prague Edition

Zkáza eura je opět o něco blíž

-

Mezi zbraněmi múzy mlčí. Mezi bankrotují­cími bankami však ne. Politici a úředníci hledají – zpravidla o víkendu – kreativní řešení, jak ze šlamastyky ven. Nejinak tomu bylo tuto neděli. Múza políbila. A daňový poplatník – jako obvykle – zaplakal. Ačkoli tentokrát neměl.

Evropská komise schválila italské vládě plán sanace dvou bank z Benátska, jímž Řím daňovému poplatníko­vi vystavuje účet na 17 miliard eur. Od vypuknutí finanční krize v roce 2008 jsme něco podobného četli mnohokrát. Vždyť jen od října 2008, kdy začínala, do konce roku 2012 Evropská komise za účelem pomoci bankám vytáhla z poplatníko­vých kapes takřka 600 miliard eur. Od ledna loňského roku proto už měli ztráty nést předně investoři padlé banky, tedy její věřitelé, akcionáři a velcí střadatelé, a teprve poté případně daňový poplatník.

Víkendová „líbačka“unijních potentátů s múzami však končí šátráním v poplatníko­vě kapse jako dřív. Věřitelé bank zůstávají ztrát ušetřeni na jeho účet. V Itálii se blíží potenciáln­ě přelomové volby a politicky schůdnější je ztrátu bank rozprostří­t mezi desítky milionů italských daňových poplatníků než mezi statisíce jejich věřitelů.

Laureát Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz v knize o euru varuje, že pokud se společnou měnu nepodaří zásadním způsobem reformovat, stane se skoncování s ní jedinou možností, jak ještě evropskou integraci zachránit. Ve stávající podobě euro dle něj nevede k vyšší prosperitě ani k hlubší integraci. Právě naopak. Jedním z pilířů reformy, kterou navrhuje, je vytvoření funkční bankovní unie. Jenže to znamená, že příslušné unijní instituce budou v případě bankovního bankrotu postupovat předvídate­lně, apoliticky. Minulý měsíc ve Španělsku sanovali ústav Banco Popular na účet akcionářů a části věřitelů. Šlo to. Měsíc uběhl, a v Itálii už se opět do věci zatáhl daňový poplatník. Z unijní bankovní legislativ­y je trhací kalendář.

Česká vláda Stiglitze na lehkou váhu nebere. Aktuální analýza Úřadu vlády vychází v hodnocení ekonomické­ho přínosu našeho členství v EU z jedné jeho nedávných prací. Postup unijních institucí ve věci sanace italských bank signalizuj­e, že svá vlastní pravidla i nadále dodržují pouze tehdy, když se to politicky hodí. To je však cesta do zkázy, a nejen podle Stiglitze. Tuhle cestu bychom si měli odpustit. Počínání Bruselu ve zdánlivě vzdáleném případu italských bank je dalším argumentem pro naše setrvání mimo eurozónu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia