Dnes Prague Edition

Vítězné loučení Bolt vyhrál na své poslední Tretře

Dal ruku na srdce a vychutnal si hymnu Jamajky. Usain Bolt se loučil s Ostravou.

- Tomáš Macek, Miroslav Němý reportéři MF DNES

Na ostravský stadion se zvolna snášela tma. Z reprodukto­rů zazněly bubny. Zaduněl zvon. Napětí se stupňovalo. Veškeré běžecké závody večera už byly minulostí. Až na jediný. Ten nejočekáva­nější. Stovka mužů. Poslední ostravská stovka Usaina Bolta. Jedna z posledních v jeho životě.

V páté dráze se na ni chystal, tak jako v Ostravě dosud vždy. Představil­i jej, ukázal prstem na své číslo, zvedl ruce nad hlavu a přidal gesto blesku. Rituál tolikrát spatřený, přesto nyní s nádechem nostalgie.

Celý stadion vstal, nastalo posvátné ticho. Startér vystřelil. A on utíkal. Tentokrát si nemohl dovolit vítězná gesta už před cílem. Do posledních metrů se musel rvát, aby porazil Kubánce Péreze, chlapíka s osobním rekordem 10,10. Vyhrál v čase nezačínají­cím devítkou, nýbrž desítkou: 10,06.

Ovšem to ve středečním večeru nebylo podstatné.

Důležité bylo loučení a pocta muži, který osmkrát triumfoval na olympiádě, devětkrát se předvedl na Zlaté tretře a nikdy zde nebyl poražen.

„Dvě vzpomínky si na Ostravu zachovám,“svěřoval se tribunám. „Na rozmarné počasí, na zimu a déšť, které jsem tu v minulosti zažil. Ale vzpomínkou pro mě nejdůležit­ější budete vy, fanoušci. Atmosféra je tu úžasná. Proto jsem se vždy rád vracel.“

Díky Usaine, psaly tribuny

Nebyl šťastný ze svého času. „Chtěl jsem dát lidem pořádnou show. Z toho výkonu jsem trochu smutný. Mám zdravotní trable, půjdu k doktorovi,“plánoval, hned však uklidňoval: „Lidi, roky vám říkám, že jeden závod nic neznamená. Na šampionáty jsem vždy připravený.“

Jižní tribuna dostala smluvený povel a vytasila se s připravený­m velkolepým choreem.

THKXUB, zazářila žlutá písmena na zeleném podkladě, v barvách Jamajky, připomínaj­ící stejně jako nezvykle teplé počasí jeho karibský ostrov. Thanks, Usaine Bolte. Díky. Velké díky. Hleděl dojatě na tribuny, usmíval se a tleskal lidem. Při jamajské hymně stál s rukou na srdci, zaklonil hlavu. „Bude to velmi emotivní,“tušil před startem. Bylo.

Kdykoliv jsi u nás vítán

„Ostrava se loučí s Usainem Boltem,“dlouho předtím hlásaly plakáty po celém městě.

Sto padesát zemí celého světa bylo prostředni­ctvím televizníh­o přenosu u toho.

Dokonce i britská BBC si na poslední chvíli dokoupila stream.

Rovněž Petr Květ, správce slavného stadionu Letzigrund v Curychu, přicestova­l a jako všichni řešil počasí. Ráno pohlédl k obloze, pak věštil: „Dneska bude pršet.“

Takový scénář by sice byl vzhledem k Boltově ostravské historii plné vody z nebes scénářem symbolický­m, nicméně nejméně žádoucím. Více než kdy jindy se proto žhavily linky na meteorolog­ickou stanici v Mošnově. A nebesa se umoudřila. Ředitel mítinku Alfonz Juck kmital celý den mezi stadionem i hotelem atletů a po poledni říkal: „Naštěstí mám práce tolik, že mi nezbývá čas na nostalgii. Ovšem postupně mi to dochází: Usain tu běží opravdu naposledy.“

Před devíti lety přivedl Bolta do Ostravy prvně, v mysli mu běžel film devíti Jamajčanov­ých startů. „Vzpomínal jsem, jak jsme je složitě plánovali a vyřizovali, jak jsme přemýšleli, kdy je zveřejnit i jak jsme se báli: Co když nepřijede?“Na jaře 2009 ho vyděsila zpráva o Boltově autohavári­i, po níž přestal trénovat. Zruší účast, napadlo ho. Přesto i tehdy přicestova­l. Nyní tedy nastal čas odcházení. „Budeš tu kdykoliv vítán,“zval jej Juck, ať příště dorazí v roli hosta. „Jo, přijedu,“ujistil Bolt. Každý kvalitní výkon této Zlaté tretry se stal zároveň i dárkem k jeho rozlučce. Světový rekord Jihoafriča­na Van Nikerka na trati 300 metrů. Velehody Němce Röhlera za 90 metrů. Desítka Brita Faraha.

Tři čtvrtě hodiny po stovce obcházel ovál a podepisova­l se divákům. „Čekal jsem, že mi ukážou spoustu lásky. Ale že jí bude tolik, to ne.“

Dokončil čestné kolo, šibalsky se usmál, načež předvedl několik pokusů v dálkařském sektoru.

Žádná druhá kariéra však nebude. S Ostravou se loučil sprinter, jehož vystihoval­a píseň znějící z amplionů. Simply the Best!

 ??  ?? Devětkrát přijel jamajský sprintérsk­ý fenomén Usain Bolt do Ostravy na Zlatou tretru a pokaždé vyhrál běh na 100 metrů. Včera naposledy v kariéře. Rozloučil se časem 10,06 vteřiny.
Devětkrát přijel jamajský sprintérsk­ý fenomén Usain Bolt do Ostravy na Zlatou tretru a pokaždé vyhrál běh na 100 metrů. Včera naposledy v kariéře. Rozloučil se časem 10,06 vteřiny.
 ?? Foto: Adolf Horsinka, MAFRA ?? Podeváté Usain Bolt naposledy závodil v Ostravě na mítinku Zlatá tretra a loučil se se svým publikem.
Foto: Adolf Horsinka, MAFRA Podeváté Usain Bolt naposledy závodil v Ostravě na mítinku Zlatá tretra a loučil se se svým publikem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia