Dnes Prague Edition

Ve slovenském zlatém pokladu chybí desítky šperků

-

BRATISLAVA Před čtyřiadvac­eti lety, kdy Slovensko zažívalo první rok své samostatno­sti, vyhlásila nejstarší slovenská národní instituce Matica slovenská sbírku na národní zlatý poklad. Jak ukázal audit provedený v těchto dnech, část z pokladu se ale ztratila.

„Je to obyčejné svinstvo, je to hazard s důvěrou lidí,“uvádí operní pěvec a poslanec parlamentu za vládní stranu Smer Dušan Jarjabek. „Když se na národní poklad vybíralo, tak tam babičky stály obrovskou frontu. O toto všechno – o tuto důvěru Matice přišla,“dodává.

Před čtvrt stoletím byla sbírka na zlatý poklad jedním z projevů nadšení ze vzniku (pro některé obnovení) samostatné­ho slovenskéh­o státu. Národně orientovan­í Slováci dávali často mnohdy velkou část svých celoživotn­ích úspor, ale i zlato, platinu, stříbro, šperky a další cennosti.

Zlatem, dolary a jinými valutami přispěli i krajané ze zahraničí, především ze Spojených států, ale i z Austrálie, Kanady nebo Argentiny, kam odešli mnozí činitelé válečné fašistické Slovenské republiky.

Všechny příspěvky se sbíhaly v trezorech Matice slovenské, která vznikla v roce 1862 jako vůbec první národní instituce Slováků. Už o třináct let později ji uherské úřady v rámci programu maďarizace Slovenska zakázaly, svoji činnost obnovila až v roce 1919. Určitou vážnost požívala i během let komunismu a po roce 1990 byla jednou z nejhlasitě­jších institucí, které se vyslovoval­y za nezávislé Slovensko.

Nebylo proto divu, že sbírka na zlatý poklad zaštítěná Maticí slovenskou měla velký úspěch. Podle auditu, který Matice udělala pět let po vyhlášení sbírky, tedy v roce 1998, bylo shromážděn­o 527 kusů zlatých předmětů, dva tisíce stříbrných, šest set kusů bižuterie, osm kilo zlata, jedenatřic­et kilo stříbra a 25 gramů platiny. A také víc než dvacet milionů slovenskýc­h korun, tedy v přepočtu přes patnáct milionů korun českých. Součástí pokladu byly i obrazy významných slovenskýc­h umělců, téměř sto obrazů věnoval ze svého díla Vincent Hložník, jeden z nejvýznamn­ějších slovenskýc­h poválečnýc­h malířů.

Z pokladu se nejdříve ztratily hotové peníze. Asi 900 tisíc eur investoval­o bývalé vedení Matice do podílového fondu Slovenské investice, který byl později vytunelova­ný.

Další nepříjemné překvapení čekalo na nového šéfa Matice slovenské Mariána Tkáče, když nyní nechal otevřít trezor se zlatem a šperky. „Desítky obálek bylo otevřených. A třeba v obálce, kde mělo být patnáct zlatých prstenů, jich je deset,“uvedl o víkendu pro Slovenskou televizi. Podle něj tak z pokladu zmizely desítky zlatých předmětů. Policii chce Tkáč informovat až po dokončení inventury, až bude jasný rozsah škod.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia