Dnes Prague Edition

Máte rád slabý čaj? ptala se Thurmanová

-

KARLOVY VARY S obtížemi českého jazyka bojovala americká herečka Uma Thurmanová na závěr svého programu na karlovarsk­ém festivalu. Při uvedení snímku Kill Bill v prostorách letního kina překvapila organizáto­ry, když vkročila na plac dřív, než bylo domluveno. „Ta čeština je trochu těžká na pochopení,“podotkla omluvně.

Jen o několik chvil předtím ji potrápil Marek Eben v karlovarsk­ém divadle, když se jí během natáčení talkshow Na plovárně snažil anglicky vysvětlit význam českého sousloví „slabý čaj“. „Špatný čaj? Čaj vyrobený mimo Anglii?“zkoušela se ho Thurmanová pochopit. „Čaj, který není dostatečně silný,“trval na svém moderátor. „Tak to je každopádně špatný čaj. Kam tím ale míříte? Máte rád slabý čaj?“smála se herečka, která v první části rozhovoru nepůsobila příliš uvolněně, což se naštěstí Ebenovi podařilo překonat. „Nepamatuji se,“odpověděla třeba suše na otázku, zda bylo ve scénáři Pulp Fiction, aby si v oblíbené taneční scéně spolu s Johnem Travoltou zuli boty.

K debatě o vlastnoste­ch čaje se dostali při rozebírání její chystané role na Broadwayi. Thurmanová se zde totiž objeví ve hře The Parisian Woman současného autora Beaua Willimona, který má na svědomí scénář k populárním­u seriálu Dům z karet. „Je to moderní drama založené na starším dílu francouzsk­ého umělce Henryho Becquea. Pojednává o tom, jak sex ovlivňuje současnou politiku ve Washington­u,“popsala.

Když se Eben sedmačtyři­cetileté herečky ptal, jaký počin z její filmografi­e mají její tři děti nejraději, ozvalo se z galerie „Pulp Fiction!“. „To je můj syn...,“vysvětlila herečka, která jak na filmový festival, tak i na natáčení Ebenovy talkshow dorazila se všemi ratolestmi.

Držitelka oscarové nominace právě za Pulp Fiction zavzpomína­la na herecké začátky i zkušenosti se slavnými režiséry. Vedle Woodyho Allena a samozřejmě Quentina Tarantina vzpomněla na Larse von Triera. „Miluji Larse. Je to divoký muž, opravdu velice divoký,“opakovala výrazně. „A byl by velice pyšný, kdyby to teď slyšel,“dodala. Thurmanová, která v pátek převzala Cenu prezidenta festivalu, nyní točí s Robertem de Nirem a Christophe­rem Walkenem rodinnou komedii The War with Grandpa. Nedělní vystoupení v letním kině bylo posledním bodem jejího zdejšího programu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia