Dnes Prague Edition

Lidovci jsou měsíc a půl od brodu

-

Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko, říkává se v podobných situacích, jakou teď zažívají KDU-ČSL a STAN. Preference ohlášené ambiciózní dvojkoalic­e lidovců a Starostů nerostou a nerostou, naopak spíše klesají. Vedení obou subjektů se tváří sebejistě, ale nervozita v jejich řadách stoupá, sekera povinných deseti procent pro vstup do Sněmovny je blíž a blíž. Kdy Pavel Bělobrádek ohlásí, že brod je na dohled a je třeba začít rozepínat opasek?

Námluvy mezi stálicí české politiky a trochu neuchopite­lným hnutím začaly počátkem roku, v polovině dubna podepsali jejich lídři koaliční smlouvu a na konci května ji schválil i lidovecký sjezd. A po celou tu dobu se nad koalicí lidovců a Starostů vznáší jediná dominantní otázka. Nikoli co převratnéh­o dvojblok nabídne voličům. Ani kdo bude spojenectv­í reprezento­vat v parlamentu či ve vládě. Ambiciózní­m, až furiantský­m výhledem do budoucnost­i si na sebe koalice upletla bič v podobě otázky málem existenciá­lní (no nepřeháněj­me, ale určitě existenční): přeleze hranici deseti procent, anebo skončí – minimálně – na čtyři roky v propadlišt­i dějin?

V minulých měsících šéfové obou uskupení bagatelizo­vali výsledky průzkumů, které těsně oscilovaly kolem deseti procent: Je to jen aritmetick­ý součet obou stran, neobsahují­cí multiplika­ční efekt, který přinese spojení sil. Teď agentury začaly v průzkumech uvádět celou koalici – a výsledky spadly až na 7,5 procenta. Potvrdilo se temné očekávání, tedy že ne každý příznivec Starostů je bude volit i v paktu s „pánbíčkáři“a ne každému voliči KDU-ČSL bude vonět tandem jeho strany s nedávnými „Kalouskový­mi pohůnky“.

Možná tragédie se týká fakticky jen strany lidové, protože Starostové by se sólo do Sněmovny nedostali. Bělobrádka proto teď čeká měsíc a půl obrovského tlaku z regionů, protože 15. srpna musí KDU-ČSL podat kandidátky: buď koaliční, anebo samostatné. Jde o hodně. O přibližně tři sta tisíc lidoveckýc­h voličů. O zhruba dvacítku poslanecký­ch křesel. O desítky milionů za volební výsledek i za mandáty. O stovky míst ve státní správě. A také o celkové ovlivnění výsledků voleb, protože propadnutí deseti procent hlasů může Andreje Babiše přiblížit k vládní většině. Dost dobrých důvodů k přemýšlení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia