Dnes Prague Edition

Nepomucko láká na kolébku světce i rukopisy

-

NEPOMUCKO Svatý Jan Nepomucký patří k nejoblíben­ějším českým světcům, jeho sochy proto nalezneme na mnoha místech naší země. Pouze v Nepomuku je ale možné navštívit místo, kde se narodil. Později zde vznikl kostel. V místním arciděkans­tví se už dva roky nachází Svatojánsk­é muzeum. Je tu i takzvaná Kolébka svatého Jana. Ta byla v kostele postaveném na místě světcova rodného domu.

K vidění je v muzeu také část Svatojánsk­é knihovny a řada soch a dalších uměleckých předmětů se světcem spojených. Svatý Jan Nepomucký přišel o život ve 14. století kvůli sporům s králem Václavem IV. Dlouhá staletí byla jeho smrt vysvětlová­na legendou, kterou rozšířila Hájkova kronika. Dle ní měl být svatý Jan zpovědníke­m Václavovy manželky. Když po něm chtěl panovník říci, s čím se mu jeho žena svěřila, odmítl. Kvůli tomu ho měl nechat král ubitého hodit do vody. Tato teorie už ale byla vyvrácena. Historici se přiklánějí k verzi, podle které se Jan postavil za arcibiskup­a Jana z Jenštejna. Byl uvězněn. Zemřel na následky mučení.

Světec prý za svého života navštěvova­l i kostel na Zelené hoře poblíž Nepomuka. Tam se nachází rozsáhlý zámecký areál. Spojený je i s dalším svatým – biskupem Vojtěchem.

3. díl

Kraj sv. Jana Nepomuckéh­o Příště: Ten zde měl mít kázání, po němž se prý hora zazelenala. Díky tomu získalo místo svůj dnešní název. Památka je známá také díky tomu, že zde byl před dvěma sty lety nalezen Rukopis zelenohors­ký, který měl být nejstarší českou památkou. Odborníci se ale přiklánějí k názoru, že jde o falzifikát.

Těžké časy na zámek dolehly v 50. letech minulého století, kdy sloužil jako vojenská kasárna. Období přibližuje slavná kniha Miroslava Švandrlíka Černí baroni, podle níž zde byl natočen stejnojmen­ný film. Objekt byl po opuštění armádou ve zchátralém stavu. Každý rok pokračují opravy. „Letos by měla skončit rekonstruk­ce zimní zahrady – sala terreny. Trvala tři roky a celkově si vyžádá tři miliony korun,“uvedl Zdeněk Bartošek, starosta obce Klášter, pod niž zámek spadá. Památka bývá přístupná jen výjimečně. Pokud se tak stane, je o ni velký zájem. Loni ji každý den navštívilo v průměru 1 500 lidí. Letos bude možné areál navštívit 1., 2., 5., 6., 7. a 9. července. Vůbec poprvé bude zpřístupně­n špejchar. Novinkou je také novodobý oltář zámeckého kostela od sochaře Václava Česáka. „Obnova šest metrů vysokého oltáře si zaslouží pozornost hlavně proto, že tento počin je v dnešní době událostí spíše ojedinělou. Tím spíše, že na něj přispěly stovky obyvatel, několik obcí a regionální­ch firem,“říká Pavel Motejzík, manažer Mikroregio­nu Nepomucko.

 ?? Foto: L. Němec, MAFRA ??
Foto: L. Němec, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia