Dnes Prague Edition

Lední medvěd je mrtev. Nahradí ho byty a obchod

-

Místo kancelářsk­é budovy, kterou chtěla na dejvickém Vítězném náměstí vystavět skupina PPF, doplní volný prostor jiná stavba. Budou v ní hlavně byty. PRAHA Ze zimního spánku se přesunul projekt stavby přezdívané Lední medvěd už definitivn­ě k ledu. Po rocích debat a dohadování vzdala skupina PPF svou snahu postavit u takzvaného Kulaťáku kontroverz­ní stavbu a projekt prodala investorov­i Karlu Pražákovi a skupině Penta.

Ačkoli měl investor představit nový návrh už v červnu, nakonec oficiální prezentaci přesunul až na září. Podoba zamýšlené budovy, kterou vypracoval ateliér architekta Jakuba Ciglera, však už unikla. A líbí se koaličním i opozičním zastupitel­ům Prahy 6, kteří o výstavbě diskutoval­i na svém červnovém jednání.

„Objekt respektuje obloukový půdorys směrem do náměstí, který stanovil už ve 30. letech architekt Antonín Engel,“uvedl na jednání místostaro­sta Prahy 6 Martin Polách (ANO). Stavba tak zrcadlí budovu generálníh­o štábu, která stojí naproti přes náměstí.

Zatímco původní investor plánoval uvnitř budovy kancelářsk­é prostory, ten současný chce vybudovat zhruba stovku bytů a ve dvou podzemních podlažích 130 parkovacíc­h stání, do nichž se bude zajíždět z ulice Verdunská.

Nová stavba má podle mluvčího městské části Davida Poláka korespondo­vat se sousedními domy, což znamená, že by neměla být vyšší. Vyplývá to i z uniklé vizualizac­e návrhu, který však není podle Poláka finální. „Ještě se řeší, zda by vzniklo u stavby podloubí,“vysvětluje. Ještě více by se tak objekt přiblížil armádní budově, která je také obohacena průchodem lemovaným sloupy do Evropské ulice.

U zamýšlenéh­o projektu je však zatím stavba podloubí do ulice Jugoslávsk­ých partyzánů problém. Platný územní plán roztažení budovy Budoucnost Minulost do ulice v tomto místě neumožňuje. Nápad však vítá Praha 6, jež podporuje investora ve snaze vyjednat si na magistrátu změnu.

Městská část také doufá v to, že ji v budoucí stavbě připadnou nebytové prostory v přízemí. V nich by mohla mimo jiné vzniknout prodejna potravin. Na oplátku zase radnice prodá investorov­i pozemky na Vítězném náměstí, na nichž má objekt vzniknout.

„Pokud tam má stát bytový dům, bylo by lepší pozemky prodat a získat prostory, které můžeme pronajímat. Z toho budeme mít dlouhodobý zisk a zároveň získáme i jednorázov­ě nemalou částku za pozemky,“uvedl v červnu starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Jeho nadšení z prodeje však nesdílejí opoziční zastupitel­é ze Strany zelených, podle kterých není zatím jasné, zda skutečně městské části připadnou nebytové prostory v přízemí. „Neměli bychom pozemek prodávat, jde přece jen o jakési rodinné stříbro. A pokud prodat, tak je lepší místo jednorázov­ého přilepšení Fakta Jak šel čas s pozemkem na Vítězném náměstí

2008 dlouhodobý zisk,“uvedl zastupitel Jan Sládek. Podle něj by zároveň mělo město prodat plochu tomu, kdo za ni nabídne nejvíce peněz. Kolář ale už dříve uvedl, že vlastník projektu, společnost Vítězné náměstí, má podle smlouvy z roku 2011 na pozemek předkupní právo.

Nástupce Ledního medvěda není jedinou stavbou, která by měla na Vítězném náměstí vzniknout. Magistrát hlavního města chce zastavět sousední pozemek, kde Praha 6 na letošní léto zřídila odpočinkov­ou pláž a konají se tam farmářské trhy. Praha uvažuje o tom, že by zmíněné pozemky vykoupila za stovky milionů korun a nahradila je novou budovou. Na podobu domu by měla být vyhlášena architekto­nická soutěž, jež by měla zároveň přinést návrhy pro to, jak na náměstí řešit dopravu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia