Dnes Prague Edition

Na prázdné byty během dovolených číhají zloději

-

PRAHA Vyfotit „selfie“u moře, pomocí GPS označit lokalitu ve vzdálené zemi a sdílet na Facebooku nebo Instagramu. Na první pohled nevinná aktivita na sociální síti, která má vzbudit žárlivost v okruhu známých, může být pomocí pro zloděje. Ti si totiž díky informacím, které o sobě lidé na internetu zveřejňují, vytipováva­jí snadnou kořist v podobě prázdného bytu či domu. Jeho polohu si navíc mohou dohledat třeba pomocí předchozíc­h fotografií pořízených se zapnutým GPS modulem. Státní i městská policie proto lidem radí, aby se svými zážitky z dovolené příliš nechlubili. „S růstem počtu uživatelů sociálních sítí roste i nebezpečí zneužití citlivých informací,“říká mluvčí strážníků Irena Seifertová. Díky on-line „zpravodajs­tví“z dovolené má totiž zloděj přesnou představu o tom, kolik má na vykradení bytu času.

Právě během letních prázdnin zvyšují zloději svoji aktivitu. V loňském roce policie v Praze zaznamenal­a během července a srpna celkem 285 vloupání. „Stále platí například to, že vodítkem pro zloděje může být schránka plná dopisů a letáků. Vyplatí se tedy zajistit její vybírání,“říká preventist­a pražské policie Ladislav Beránek. Základním pravidlem je, že zloděj nesmí poznat, že je byt nebo dům delší dobu prázdný. Vhodné jsou podle Beránka například nejrůznějš­í automatick­é spínače, které v určitý čas rozsvítí třeba lampičku, nebo imitátory televizoru, které na stěnu problikáva­jí barevná světla.

Podle zkušeností pražských policistů se zloději do domácností nejčastěji dostávají přes dveře. „Následují okna a potom balkon, případně sklep,“vypočítává Beránek.

Základem zabezpečen­í domácnosti jsou podle něj především kvalitní dveře s pevnou zárubní opatřené zámkem vyšší bezpečnost­ní třídy. „Každá další překážka, kterou jsou dveře opatřeny, může ztížit samotné vloupání, nebo dokonce odradit pachatele,“dodává policista. Lidé by však měli investovat do dveří jako do celku. Chybou je pořídit si drahý bezpečnost­ní zámek na staré překližkov­é dveře, které zloděj snadno prokopne. Instalace masivního zámku navíc konstrukci obyčejných dveří ještě oslabuje.

Policie upozorňuje také na vloupání, při kterých jsou obyvatelé doma a ani si nevšimnou, že se k nim dostal zloděj. I v těchto případech jsou letní měsíce rizikovějš­í. Lidé totiž nechávají pootevřená okna nebo balkonové dveře. „Zloději díky tichým metodám překonají za pár sekund i nezabezpeč­ené dveře. Za přítomnost­i spících obyvatel pak za dveřmi najdou mobil, peněženku nebo klíče od auta,“popisuje Ivan Pavlíček ze společnost­i Next, která se zabývá zabezpečen­ím bytů a domů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia