Dnes Prague Edition

Za pět kilo bioodpadu dostanou Pražané kilo kompostu

-

PRAHA Hlavní město včera ve Slivenci zprovoznil­o první vlastní kompostárn­u. Zatím do ní mohou rostlinný odpad vozit jednotlivc­i, do konce roku se služby rozšíří pro firmy. Vybudování areálu vyšlo na 11,3 milionu korun, dalších 20,6 milionu magistrát přispěl na pořízení techniky.

Jednotlivc­i mohou zdarma do kompostárn­y přivézt odpad do objemu 250 kilogramů za měsíc. Mohou odevzdat například listí, posekanou trávu, piliny a odřezky nebo kuchyňské zbytky rostlinnéh­o původu. Lidé při odevzdání odpadu dostanou lístečky, na které si budou moci v dalším roce odebrat kompost – dostanou ho kilogram za pět kilo odevzdané hmoty.

V areálu by se mělo ročně zpracovat pět až sedm tisíc tun biologické­ho odpadu. Předpoklád­á se, že největšími zákazníky budou firmy, které pro Prahu a městské části udržují zeleň. Odpad tam však bude moci odevzdat jakákoliv společnost. Firmy budou platit 600 korun bez DPH za odevzdanou tunu odpadu, výhodnější budou ceny za odevzdaný odpad z kontejnerů a sběrných dvorů.

Firemním klientům začne areál sloužit do konce tohoto roku, zatím se čeká na pořízení technickéh­o vybavení. Vzniklý kompost se bude využívat k hnojení městské zeleně a parků a také se bude prodávat.

Vedení Prahy plánuje spouštění dalších kompostáre­n. „Nechceme se vydat stejnou cestou jako Vídeň, která má jednu obří kompostárn­u. Chceme mít síť menších, aby se odpady nemusely vozit přes celou Prahu,“uvedla radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalic­e) s tím, že časem by v Praze mohly být až čtyři. Město podle Plamínkové jedná o zřízení podobných provozů, často však naráží na odpor městských částí, které kompostárn­y na svém území nechtějí.

Původně měla provoz areálu zajišťovat soukromá firma, radní nakonec rozhodli, že ho svěří Lesům hlavního města Prahy. Roční provoz kompostárn­y by měl vyjít zhruba na pět milionů korun, které uhradí magistrát formou neinvestič­ní dotace. Areál by podle města mohl časem i vydělávat.

V Praze již svážejí bioodpad Pražské služby, které na něj lidem a firmám nabízejí hnědé kontejnery. Firma eviduje asi deset tisíc zájemců a ročně ho odveze zhruba 6 500 tun. Pražané mohou zahradní odpad odevzdávat i ve sběrných dvorech nebo do velkoobjem­ových kontejnerů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia