Dnes Prague Edition

Tragédie německého autobusu

Nejméně 18 lidí zemřelo při těžké dopravní nehodě na dálnici A9 v Bavorsku

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNEs

STAMMBACH Z původně turistické­ho zájezdu pro důchodce se včera na dálnici nedaleko bavorského města Stammbach stala nejhorší dopravní nehoda v Německu za posledních deset let.

Krátce po sedmé hodině ráno řidič autobusu narazil do nákladního auta, které právě zpomaloval­o kvůli stavebním pracím na silnici. Autobus prakticky okamžitě vzplál, zakrátko z něj zbyla jen ohořelá kostra. Zatím není jasné, proč ke vzplanutí došlo tak rychle.

V autobuse cestovalo celkem 48 lidí včetně dvou řidičů. Německá policie včera potvrdila, že osmnáct z nich ve věku 66 až 81 let, které ještě dopoledne považovala za pohřešovan­é, v havarované­m autobuse zemřelo. Nepotvrdil­y se tak dřívější domněnky, že se někteří cestující mohli zachránit v nedalekém lese. Ten navíc od dálnice odděluje vysoký plot proti zvěři.

Do Norimberku nebo do Itálie

Třicet dalších lidí se podařilo z hořícího autobusu zachránit, někteří

z nich jsou těžce zranění, dva včera bojovali o život.

Na záchranné akci a převozu zraněných se podílelo také několik vrtulníků. Řidič kamionu, do něhož autobus narazil, je podle policie bez zranění.

Výletní autobus vyjel ze Saska, podle agentury DPA pocházeli cestující z oblasti Horní Lužice a okolí Drážďan. Nehoda se stala ve směru na Norimberk, kam podle německého deníku Bild autobus směřoval. Kam přesně měl ale namířeno, to policie s ohledem na pozůstalé nesdělila. Podle severobavo­rského listu Frankenpos­t měli cestující v plánu jet do Itálie.

Další nehoda na stejném místě

V okolí nehody policie včera na většinu dne část dálnice A9 v obou směrech uzavřela, přivolaní soudní znalci pomáhali s identifika­cí těl. Úsek mezi bavorskými městy Stammbach a Münchberg leží jen třicet kilometrů od západočesk­é Aše. V okolí se začaly tvořit dlouhé kolony.

Prezident Frank-Walter Steinmeier, kancléřka Angela Merkelová i bavorský premiér Horst Seehofer vyjádřili lítost a soustrast pozůstalým, místo nehody včera také navštívil spolkový ministr dopravy Alexander Dobrindt a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Podle Herrmanna záchrannou akci ztížilo „nezodpověd­né chování“řidičů uvízlých v koloně, kteří neumožnili záchranářů­m rychlý přístup na místo nehody. Přístup jim podle Herrmanna ztěžovali také okolostojí­cí zvědavci. Pomoc se na místo přesto dostala deset minut po ohlášení nehody.

Podobná nehoda se tu stala už v roce 1990. Nedaleko odsud na stejné dálnici u Münchbergu narazil v mlze kamion převážejíc­í mléko do aut, která kvůli předchozí srážce stála na vozovce. Zemřelo deset lidí a 122 utrpělo zranění, z toho 38 vážná. „Tyto nehody ale nelze srovnávat,“uvedl Andreas Hentschel z hasičského sboru v Münchbergu. „Tenkrát jsme odklízeli následky nehody na úseku dlouhém půldruhého kilometru.“

 ??  ??
 ?? Foto: 2x AP ?? Po tragédii Záchranář stojí před shořelým autobusem, z něhož zůstala jen holá kostra. Zraněné mezitím odvážejí vrtulníky.
Foto: 2x AP Po tragédii Záchranář stojí před shořelým autobusem, z něhož zůstala jen holá kostra. Zraněné mezitím odvážejí vrtulníky.
 ?? Foto: AP ?? Rakve pro zemřelé Zřízenci přinášejí na místo naštěstí dřevěné rakve. Více účastníkům tragické nehody už nebyli zdravotníc­i schopni pomoci.
Foto: AP Rakve pro zemřelé Zřízenci přinášejí na místo naštěstí dřevěné rakve. Více účastníkům tragické nehody už nebyli zdravotníc­i schopni pomoci.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia