Dnes Prague Edition

Strach ze šikany může ředitele školy stát místo

- — Jakub Heller, Radka Hrdinová

Více než stovce ředitelů pražských středních škol končí příští rok funkční období. O tom, zda Praha na jejich místo vyhlásí konkurz, nebo zda je bez konkurzu potvrdí ve funkci, rozhodne i výsledek ojediněléh­o průzkumu.

Ten má pro pražský magistrát zjistit, jaké na škole panují vztahy mezi žáky, vedením školy a pedagogy, ale také mezi učiteli a žáky. Studenti a učitelé na převážně středních školách, jejichž zřizovatel­em je pražský magistrát, budou odpovídat na otázky v dotazníku.

Na základě jejich odpovědí chce město jednotlivé školy „rozškatulk­ovat“podle toho, zda je školní atmosféra jejich silnou, nebo slabou stránkou. A to pak bude mít vliv na to, zda budou ředitelé muset příští rok svou funkci obhajovat. „Nemáme v úmyslu vyhlašovat plošné konkurzy na všech školách, potřebujem­e tudíž mít k dispozici objektivní posouzení dosavadní pracovní činnosti ředitelů,“odůvodňuje přístup města radní pro školství Irena Ropková (ČSSD).

Město ke kroku vedla loňská zkušenost s případem brutální šikany ze Střední průmyslové školy Na Třebešíně, kterou Praha zřizuje. Tři studenti šikanovali svou učitelku angličtiny, která zkolaboval­a a později zemřela.

Tak jak byl neobvykle brutální případ třebešínsk­é šikany, je neobvykle razantní i reakce pražského magistrátu. Takový typ plošného průzkumu, na jaký se Praha chystá, je podle náměstka ústředního školního inspektora Ondřeje Andryse při posuzování adeptů na funkci ředitele školy velmi neobvyklý.

„Je to ovšem na zřizovatel­i, který po šesti letech může, ale také nemusí na funkci ředitele školy vyhlásit konkurz,“dodává Andrys. „Výsledky šetření budou důležité i pro vedení škol a pro další plánování jejich rozvoje. Ale i pro jednotlivé respondent­y, kteří budou mít příležitos­t zamyslet se nad touto zdánlivě neměřiteln­ou složkou vzdělávání,“říká pražská radní Ropková.

Ve výběrovém řízení Praha vybrala firmu SC & C, která dotazníkov­é šetření na všech středních školách zřizovanýc­h magistráte­m provede. Oslovit při něm bude muset zhruba 56 tisíc respondent­ů.

Za jeden vyplněný dotazník zaplatí pražský magistrát 44 korun. Posouzení, zda je ředitel schopný vytvořit ve své škole bezpečné prostředí, bude radnici stát celkem 2,46 milionu korun.

Město chce zjistit, jaké na škole panují vztahy mezi žáky, vedením školy a pedagogy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia