Dnes Prague Edition

„Čechů u Islámského státu může přibývat“

-

Pokračován­í ze str. 1 Bezpečnost­ní analytik a politolog Lukáš Visingr míní, že česká muslimská komunita je sice málo početná, ale i v ní existují jedinci, kteří s Islámským státem sympatizuj­í.

Vyjadřuje také domněnku, že těchto příznivců bude přibývat.

„Muslimové na Západě mají obecně tendenci se radikalizo­vat a přibývá jich, což platí i u nás, takže lze očekávat, že budou vznášet politické požadavky, ostatně o to už se někteří pokoušejí. Někteří by se mohli uchýlit i k násilí. Vedle čistě ideologick­é motivace také nevylučuji, že by se jisté typy lidí mohly přidat k Islámskému státu v touze po dobrodružs­tví nebo prostě pro peníze,“míní Lukáš Visingr.

Soudy tresty zvažují

Česká justice přístup k těmto činům teprve hledá. V souvislost­i s případem prvního odsouzenéh­o „džihádisty“Jana Silovského se původně spekuloval­o dokonce o dvacetilet­ém pobytu za mřížemi až doživotí, a to za přípravu teroristic­kého útoku. Mladý muž se vydal ze Spáleného Poříčí do Sýrie, aby tam absolvoval výcvik a poté se zapojil do bojů na straně Islámského státu. Z letiště v tureckém Istanbulu ho ale vrátili v únoru 2016 do Česka.

Podle soudních znalců Silovský trpí schizoidní poruchou osobnosti.

Od prvoinstan­čního soudu dostal tři roky za podporu a propagaci terorismu ve stadiu pokusu. Vrchní soud v Praze mu letos v květnu další tři přidal s odůvodnění­m, že nižší soud nezohledni­l, jak nebezpečné jeho jednání mohlo být.

Také v Evropě soudy přitvrzují a v procesech s islamisty padají vyšší tresty. Letos v lednu například soud v Paříži potrestal muže, který se vydal do Sýrie, aby se zapojil do bojů v řadách Islámského státu, deseti lety vězení.

Případ studenta z Třebíče je teprve ve stadiu vyšetřován­í a policie je na podrobnost­i skoupá. Policejní mluvčí kraje Vysočina Dana Čírtková včera pouze potvrdila, že se strážci zákona případem zabývají. „K okolnostem ale v této fázi nebudeme poskytovat žádné informace, “uvedla

mluvčí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia