Dnes Prague Edition

Řidiči školí policii: Nesmíte pokutovat

Nový přestupkov­ý zákon je nejednozna­čný, policisté se v něm sami nevyznají

- Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

PRAHA Četl jste přestupkov­ý zákon? Nemáte právo mi dát blokovou pokutu na místě, oznamte můj přestupek na radnici. Věta, kterou teď slýchají dopravní policisté od šoférů. Řidiči přišli na způsob, jak se jednoduše vyhnout pokutám.

Týden platí nový přestupkov­ý zákon a řidiči tvrdí, že v něm není jednoznačn­é, jestli policisté smějí pokutovat řidiče na místě, nebo je musí oznámit úřadům.

V zákoně totiž není výslovně uvedeno, že policie může dávat pokuty za přestupky v dopravě.

Sami policisté často váhají, zda mohou pokutu udělit – byť podle expertů je vše naprosto jasné a jde jen o slovíčkaře­ní. Nicméně – řidiče, kteří nesouhlasí s pokutou, musí policisté předat úřadům, a tím je zahlcují. Úředníci pak nestihnou do roka přestupek projednat a je promlčen. Radnicím od začátku měsíce narostl počet přestupků, které policisté posílají do správního řízení, až o čtvrtinu.

„Mnohem více přestupků se snažíme dostat do správního řízení, a tím úřady zahltit. Úředníci, kterých je pořád stejně jako dříve, nestihnou lhůty nebo dělají chyby. Nové tvrzení, že v přestupkov­ém zákoně chybí jasně napsáno, že policisté smějí blokově řešit vedle přestupků proti majetku a soužití i ty v dopravě, zkoušíme. Chceme spor dovést až k soudu. Důvod je jednoduchý – policisty nikdo nepoučil, co přesně je nového v zákoně, a ti sami nevědí,“říká přímočaře majitel firmy Pojištění na pokuty Mikael Oganesjan.

Tank zastavit smím, auto ne

Policisté i strážníci sami přiznávají, že nový přestupkov­ý zákon je pro ně zmatený, zejména v tom, jaké přestupky mohou řešit na místě a jaké musí předat magistrátů­m. „Není z něj jasné, jaké pokuty a jak blokově je na místě vyřešit. Pokuty za přestupky v dopravě přestupkov­ý zákon skutečně nezmiňuje, ani s kolegy mezi sebou se nemůžeme dohodnout,“říká jeden z policistů. Na chaotické a nesmyslné situace si stěžují i městští strážníci. „Třeba tank můžu zastavit a řešit na místě, protože je to pásové vozidlo. Ale u osobních aut je to složitější,“říká jeden ze strážníků v Teplicích.

Pokračován­í ze str. 1 „Třeba když poruší přikázaný směr jízdy a odbočí jinam, než nařizuje značka, musím řidiče oznámit na magistrát k přestupkov­ému řízení. Když ale při odbočování řidič přejede dvojitou čáru, můžu mu dát pokutu na místě,“líčí praxi teplický strážník.

Šéf jihočeské dopravní policie Lubomír Veselý naopak tvrdí, že pro policisty by vše mělo být jasné a pokutovat by měli šoféry stejně jako dosud.

„Přestupky v dopravě řeší silniční zákon. Firmy, které se na řešení pokut za šoféry zaměřují, často zkoušejí různé finty, a i když ve sporu vždy musí rozhodnout soud, toto je spíše přání otce myšlenky,“popisuje.

Dopravní expert a poslanec za ČSSD Stanislav Huml však připouští, že mezi policisty je zmatek a přestupkov­ý zákon je podle něj v některých pasážích složitý.

„Přestupkov­ý zákon začal používat zásady z trestního práva, jako je třeba přestupek ve stadiu pokusu. Policisté akorát blbnou, jedinou změnou v případě pokut je pro ně to, že pokutové bloky se nově jmenují příkazní bloky,“vysvětluje Huml, bývalý dopravní policista.

V praxi ale radnice nárůst počtu přestupků už – po několika dnech platnosti zákona – vidí ve statistiká­ch. Kupříkladu Náchod zvažuje, že k pěti úředníkům přijme další.

„V pondělí mi už můj aparát avizoval, že je velký nárůst počtu přestupků, které jdou do správního řízení, a to o dvacet až třicet procent. Když to tak půjde dál, budeme muset najmout další úředníky, takže je potřeba urychleně udělat změny, aby vše bylo jasné a nezpochybn­itelné,“popsal včera starosta Náchoda, poslanec a dopravní expert ČSSD Jan Birke.

Ministerst­vo vnitra na dotazy MF DNES k novému přestupkov­ému zákonu nebylo schopno tento týden odpovědět, nereagoval­o na zaslané dotazy, mluvčí nezvedali telefon a neodpovída­li ani na SMS zprávy. Jediné, co tak resort k novince vydal, je „průvodce zákonem“.

Dosavadní právní úpravy prý byly velmi komplikova­né a upravovalo je na 250 zákonů. Na reformě pracovalo ministerst­vo vnitra přes deset let.

Nový předpis má podle úřadu vést k jednodušší a kvalitnějš­í praxi a správním orgánům měl usnadnit projednává­ní přestupků.

Policejní prezidium také odmítlo znění zákona komentovat s odkazem na ministerst­vo vnitra.

Novela přestupkov­ého zákona dělá mrzutosti ale i samotným radnicím. Už nemohou zakázat pobyt neukázněný­m lidem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia