Dnes Prague Edition

Tehdy a nyní: Povodně 1997

Katastrofa z roku 1997 už není v postiženýc­h obcích znát. Jsou hezčí než dříve. Jen strach trvá.

- Pavel Švec a regionální redakce MF DNEs

Do té doby jejich název takřka nikdo neznal. Pak se přihrnula velká voda a vše se změnilo. Obce, které si při povodních za posledních dvacet let prožily ty nejdramati­čtější chvíle. Troubky, Bystřička, Dlouhá Třebová, Karlovice a další.

Reportéři MF DNES se do nich vydali, aby zjistili, jak se od té doby proměnily, jak se změnili lidé. Ačkoliv od katastrofá­lní povodně z roku 1997 uplynulo dvacet let a po velké vodě není ani památky, strach zůstal.

Karlovice na Bruntálsku patřily k nejhůře postiženým. Jedna žena zemřela, desítky domů byly poškozeny, několik se jich zbortilo. „Stačí, aby déle pršelo, hladina řeky Opavy se trochu zvedla, a už lidé telefonují, jaké jsou předpovědi. Mají strach. Není divu, před dvaceti lety to u nás bylo hrozné,“potvrzuje starostka Jana Helekalová. Obec vybudovala protipovod­ňové stavby, koryto řeky je nyní hlubší a širší. A dále od domů. Přesto tu panuje nervozita. „Doufáme, že už nikdy neprožijem­e byť jen malou část toho co tehdy,“říká starostka.

Ve vesnici Bystřička na Vsetínsku není řádění velké vody před dvaceti lety patrné. Většina domků má nová okna a střechy, úhledné předzahrád­ky se střídají s políčky brambor a zeleniny. I přes pohromu, která vesnici postihla, tu vyrostlo asi deset nových stavení, další domky se postavily u sportovní haly. Všude je klid. I na hrázi nedaleké přehrady Bystřička. Bezpečnost­ní přepad je suchý, voda do potoka odtéká klidně. Mezi lety 2002 až 2005 vodní dílo prošlo obnovou. „Bylo potřeba vypustit celou nádrž a vybagrovat nánosy bahna,“ukazuje místostaro­sta obce Karel Hurta z hráze na rozsáhlou vodní plochu. Podařilo se také přestavět hráz tak, že se kapacita průtoku vody zdvojnásob­ila. Snížil se i přeliv hráze, voda teď může bezpečněji odtékat korytem potoka Bystřička do Bečvy.

Pondělní pozdní večer 7. července. Ve vesnici Dlouhá Třebová na Orlickoúst­ecku vrcholí drama. Hráz obrovského rybníka Hvězda, asi devět kilometrů proti proudu říčky Třebovky, hrozí protržením. To by byl konec. Voda by se prohnala údolím a smetla vše. Rybník musí upouštět. A to hodně.

„To bylo opravdu v uvozovkách k popukání. Zpráva přišla v době, kdy byla polovina obce pod vodou, na cestách se topily i terénní automobily, byla tma a hukot vody byl tak zlověstný. Když jsem to lidem hlásil kupodivu ještě fungujícím rozhlasem, slyšel jsem zřetelně jejich klení,“vzpomíná tehdejší starosta Bohuslav Halva. Povodeň zasáhla třetinu obce v délce čtyř kilometrů a poničila skoro stovku domů. Starosta Jaroslav Kašpar, který u povodní 1997 zasahoval jako profesioná­lní hasič, kvituje, že dnes už by podobné záplavy obci neuškodily. Rybník Hvězda má vyšší hráz, Třebovka má větší koryto a výše proti proudu se vybudovaly suché poldry. „Ale trápí nás dnes jiná věc. Třeba ve středu 28. června letos v krátké době už podruhé spláchly přívalové deště do obce bahno z okolních polí,“doplňuje starosta. Pokračován­í na protější straně

 ??  ??
 ??  ?? 1997 – pes plave v zatopené ulici Uherského Hradiště. Tento snímek vyhrál prestižní soutěž Czech Press Photo. Foto: Petr Josek, Reuters
1997 – pes plave v zatopené ulici Uherského Hradiště. Tento snímek vyhrál prestižní soutěž Czech Press Photo. Foto: Petr Josek, Reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia