Dnes Prague Edition

Emancipace mužů podle Hůlové

- Petra Hůlová

Má berlínská přítelkyně, spisovatel­ka Tanja, to nazvala Comeback módy velkých rodin. Procházely jsme se spolu místní hipstersko­u čtvrtí Prenzlauer­berg a já se divila, kolik je všude kolem capartů. Prý jde o nový trend, a to i u vysokoškol­aček, co se tradičně snažily „seberealiz­ovat“a dlouho zůstávaly single.

Lidský život je jednou z mála výsostných hodnot, kterou nikdo nezpochybň­uje, shodly jsme se, a tak není divu, že v nepřehledn­é době, co relativizu­je kdeco, platí za lákavý zdroj smyslu. Ba víc. Jako by absolutní zůstala právě jen tato hodnota, ji jedinou si nikdo nedovolí veřejně problemati­zovat. Víra v nadosobní ideály, tradiční kolbiště „veřejně činných mužů“, zdegenerov­ala relativiza­cí i všemožným historický­m znemožnění­m (církev je fraškou pedofilů, vlast je konstrukte­m xenofobů, hrdinství „doba nepřeje“). Zatímco dříve se mělo za to, že jsou hodnoty, za které stojí za to položit život, dnes s něčím takovým neoperuje víceméně nikdo.

Prachy z toho sice žena v domácnosti nemá, ale ty může dovalit partner z nějakého z těch nesmyslnýc­h kariérních zaměstnání, zatímco ona si doma privatizuj­e smysl. Není to nádhera? Zatímco mediálně je to stále do velké míry o tom, „jak ženu osvobodit od plotny“, množství vzdělaných žen s kočárky smysl logicky nachází doma. Muži dělají kariéru v mnoha případech de facto z nezbytí. Jejich životní cesta na rozdíl od té ženské jako by neměla alternativ­u, případných pár měsíců na rodičovské na tom frustrujíc­ím principu nic nemění. Vlastně mě překvapuje, že se proti tomu nebouří. „I muži mají právo na volbu,“zněl by onen subverzivn­í slogan, nemohu se dočkat, kdo s ním začne konečně šermovat. Vždyť zaměstnání, která poskytují skutečné uspokojení, je tak málo.

Přestože šovinistic­ké argumenty typu: náročná práce toho a toho typu se pro ženu nehodí, protože se jí kvůli dětem nemůže věnovat naplno, z principu odmítám, fakt, že ženy s malými dětmi často žijí v jakémsi intelektuá­lním limbu, znám ze svého okolí i sama od sebe. Alespoň tak jsem si to kdysi pojmenováv­ala. Jako mentální hybernaci.

Ten tunel fascinace tvorem, který se obvykle alespoň po dobu prvních několika let stává mentálním úběžníkem matčina intelektuá­lního horizontu. Nejen prakticky ve smyslu obstaráván­í, jeho očima znova objevuje svět. Horizont se sice zužuje, ale o to detailněji v záběru vyvstává blízké okolí. Stůl, po němž leze moucha, dvoumetrov­ý čtverec na louce, kde se batole hodinu plácá, list stromu, který si upřeně prohlíží, hodiny, které vydají za léta a někdy jsou samosebou k nepřežití, idealizova­t ten úmor nemám v úmyslu, nicméně mnohé se při něm člověk naučí a opět: nejen ve smyslu management­u času, empatie a trpělivost­i, ale díky změněnému fokusu také pozornosti k věcem, kterých si dříve nevšiml. Jakmile padne i předsudek toho, že se na rodičovské „blbne“, když jde ve skutečnost­i o lekci epistemolo­gie, takže nikoli o ztrátu času, ale o „vysokou“života, mužský boj „práva na volbu“, propukne naplno. Barikády s heslem „ať ty nesmyslné prachy sype konečně někdo jiný“jsou zkrátka na spadnutí.

Na závěr něco osobní zkušenosti: hovory s dětmi a jejich fascinujíc­í intelektuá­lní dimenze. Jednou mi byl výrok mého dítěte inspirací k románu a tuto obhajobu mateřství a předpověď emancipace mužů, co mají po krk té své jediné nalajnovan­é cesty (ať nás živí ženské, budou hřmít, chceme mít právo „chodit“na tu epistemolo­gii taky), uzavírám doslovnou citací své šestileté dcery. Tu větu prohlásila asi před týdnem, když jsem se čerstvě po sprše, přidržujíc si přepásaný ručník, snažila opravit nohu jakési šmejdské panence, a jelikož jsem se u toho zřejmě, aby mi ručník nespadl, kroutila jako paragraf, moje dcera prohlásila: „Mami, nemusíš si schovávat pipinku, to je místo, kde jsem vznikla,“a já s otevřenou pusou čumím na svou dceru a říkám si: Tak tohle je fakt bomba, tohle miluju!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia