Dnes Prague Edition

Scéna: Velká válka ve Hře o trůny

- Tomáš Šťástka zpravodaj MF DNES z Londýna

Populární seriál Hra o trůny celosvětov­ě proslavil zástup dosud neznámých herců. Ti s premiérou předposled­ní sedmé řady už pomalu uvažují, co budou dělat, až show skončí.

Královna Cersei stojí uprostřed obrovské mapy kontinentu Westeros, s chodidly přímo na místě hlavního města Královskéh­o přístavišt­ě. „Nepřátelé na východě, nepřátelé na západě, nepřátelé na jihu, nepřátelé na severu. Cokoli nám bude stát v cestě, porazíme,” odříkává herečka Lena Headey pevným hlasem. Ze slov čiší zarputilos­t tolik vlastní cynické postavě Cersei, které po smrti jejích tří dětí záleží už jen na pomstě.

S podtitulem „Velká válka je tu” začíná oficiální trailer sedmé řady fantasy seriálu Hra o trůny. Nejpopulár­nější televizní show všech dob se pomalu blíží do finále, různorodé armády ze všech koutů vybájeného světa spisovatel­e G. R. R. Martina míří k finálnímu střetu.

Letní fantasy kurz

„Začínal jsem v seriálu jako desetiletý, teď je mi osmnáct. Strávil jsem v něm skoro polovinu života. To je hrozně zvláštní, když se nad tím zamyslím,” říká mladý herec Isaac Hempstead-Wright, představit­el Brana Starka, jenž se jako malý chlapec objevil hned v prvním díle první série. „Natáčení je zcela regulérní součástí mého života, třeba jako škola. Je to vlastně takový zvláštní každoroční fantasy letní kurz,” směje se.

V nelítostné­m světě Hry o trůny Brana hned na konci prvního dílu shodili z věže, následkem čehož ztratil vládu nad nohama a je odkázán na pomoc druhých. „Branův příběh je fascinujíc­í. Hned v té nejprvnějš­í epizodě jsou navíc diváci i díky němu rychle vpraveni do drsného světa seriálu – vidí, jak někdo vyhodí chlapce z okna poté, co byl svědkem incestu…,” pokračuje mladý herec v narážce na bezskrupul­ózní záběry a zápletky prvních sérií.

Zde je nutno dodat, že se stoupající popularito­u muselo HBO trochu ubrat, v pozdějších dílech ubylo krvavých

scén i ženských ňader, ovšem seriál si nadále drží svou syrovou středověko­u atmosféru.

„Myslím, že Bran nepřišel jen o možnost chodit, tím, že zůstal na lůžku, ztratil i rodinu, která odjela do Králova přístavišt­ě,“popisuje Wright svou postavu, která se zdá pro finální rozuzlení klíčová.

„Přišel o část sebe a zbytek děje se snaží tuto ztrátu nějak získat zpět,” přibližuje Wright Brana, který i přes své postižení doputoval hluboko na sever, aby hlouběji pronikl do svých duchovních možností. Postava mu proto přijde zajímavá, a to i přesto, že jako herec v podstatě neustále jen sedí nebo leží.

„Bran není ten okouzlujíc­í hrdina, kterého by každý divák chtěl napodobit. Je to postižený chlapec. Podle scénáře byste si řekli, že s ním moc zábavy nebude, ale ta postava má v sobě neskutečno­u hloubku, musí se vyrovnat se spoustu věcí,” vyznává se mladý herec. „Je zajímavé pozorovat Isaaca, Maisie či Sophii, jak během natáčení vyrostli,“dává mu za pravdu Aidan Gillen, představit­el intrikujíc­ího Malíčka, když vedle Brana zmiňuje i představit­elky jeho dvou starších sester Sansy a Aryi.

Devětačtyř­icetiletý herec, který ve skutečnost­i vypadá ještě jemněji než jeho medovým hlasem mluvící postava, bere svět natáčení a hlavně úspěch seriálu s větším nadhledem. „Už jsem to předtím zažil, i když ne v takové míře,” přiznává však Hře o trůny její jedinečnos­t.

Sanse, která za ty roky vyrostla v mladou ženu, vyjeví Gillenova postava dokonce náklonnost. „To ale není nějaká love story, i když to tak vypadá. Jde opět jen o hru,“naznačuje v narážce na proradný charakter Malíčka, který chce stále trochu naivní Sansu využít ke svým mocenským choutkám.

Skotsko a reklama na poridž

O své další budoucnost­i uvažuje i John Bradley, představit­el seriálovéh­o Sama Tarlyho. „Popravdě o tom dost přemýšlím. Je to moje první práce. Každý z nás o něco přijde, i když pro herce, kteří už měli nějaké zkušenosti před seriálem, to asi bude snazší. Já vůbec netuším, jaké to je nehrát ve Hře o trůny,“uvažuje tak úpěnlivě, že skoro až vzbuzuje podezření, zda náhodou nebude pro jeho Sama poslední sérií už sedmá řada seriálu. Vzhledem k až patologick­é oblibě tvůrců občas nechat zemřít nějakou výraznou postavu, by na tom nebylo nic divného.

Ne každý se však avizovanéh­o konce bojí. „Až to skončí, tak zmizím někam na kraj světa. Na dva roky se vypařím a pak se uvidí, co přijde dalšího,“popisuje Rory McCann, hřmotný herec, který stejně jako postava námezdního zabijáka Ohaře působí jako někdo, kdo rozhodně společnost nevyhledáv­á.

„Poznávají mne všude. Ale jsem na to zvyklý. Víte, miluji Skotsko a tam moji tvář znají už nějakých osmadvacet let, protože jsem na začátku své kariéry dělal reklamu na poridž,” popisuje s naoko kyselým obličejem McCann.

Na květnovém setkání v Londýně nesměli herci k ději nové řady prozradit absolutně nic. Fanoušci tak do premiéry 16. července znají jen základní fakta.

Sedmá série bude kratší, obsahuje pouze sedm dílů. Konec té předchozí zastihl rodinu Starků, jak znovu ovládá Winterfell a celý Sever, Cersei se opět pevně chopila moci v prohnilém Králově přístavišt­i a Daenerys po letech útrap míří na západ, aby obsadila Železný trůn. Schyluje se tak k setkání hlavních postav a k finálnímu rozuzlení mnoha zápletek.

Konec sedmé série zřejmě připraví půdu pro poslední – osmou řadu, jež přijde příští rok – kde se dosud válčící rody budou muset vypořádat s nastupujíc­ími ledovými hrozbami ze sněhových plání za Zdí. Zima už totiž nadále nepřichází, po šesti sériích je definitivn­ě tu.

 ??  ??
 ?? Foto: HBO ?? Drsný sever S postavou ochrnutého Brana strávil Isaac Hempstead Wright už sedm let, jako Meera Reedová ho doprovází Ellie Kendrickov­á .
Foto: HBO Drsný sever S postavou ochrnutého Brana strávil Isaac Hempstead Wright už sedm let, jako Meera Reedová ho doprovází Ellie Kendrickov­á .

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia