Dnes Prague Edition

Lidovecká ruleta

Nelehký cíl lidovců dosáhnout se Starosty ve volbách aspoň 10 procent některé straníky začíná znejisťova­t.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Zatímco jiné strany řeší, jestli se jim zvýší podpora o pár procent hlasů, lidovci řeší existenciá­lní otázku. Budou mít aspoň 10 procent? Anebo úplně prohrají?

Koalice Lidovci a Starostové dostává nejčastěji v průzkumech podporu v rozmezí od 7,5 procenta k devíti. Aby prolezla do Sněmovny, potřebuje právě deset procent. Kdyby lidovci Starosty pouze vzali na své kandidátky, stačilo by jim ke vstupu do Sněmovny pět procent.

Dřív se proti letošní koalici lidovců a Starostů vyslovoval jen „rebel“, zlínský hejtman Jiří Čunek.

Jenže teď už začínají mít vzhledem k preferencí­m pochyby i lidé z nejvyššího vedení, kteří mají blízko k předsedovi Pavlu Bělobrádko­vi.

Například místopředs­eda strany Ondřej Benešík.

„My máme i podle našich vnitřních průzkumů velký potenciál. Ten převyšuje i patnáct procent. Ale čeho se paradoxně náš volič bojí, je právě těch deset procent. Vyčítá nám, že zbytečně riskujeme. Většina kolegů měla dojem, že když ukážeme statečnost, bude to mít pozitivní efekt. Ale náš volič, on to nechce. On nám dává najevo: Vy se pohybujete na hraně, my se vám bojíme dát hlas,“řekl včera MF DNES Benešík.

Samozřejmě, nikdo z lidovců se nechce Starostů zbavovat, ale lidé jako Benešík nebo Čunek upřednostň­ují model podobný bývalé spolupráci TOP 09 a STAN, tedy uskupení pracovně nazvané „Lidovci s podporou Starostů“.

I předseda poslanecké­ho klubu KDU–ČSL Jiří Mihola přiznal, že původně chtěl spíš tento model, ale teď respektuje rozhodnutí o koalici a v současnost­i pracuje na jejím úspěchu. Nicméně, chce „dál vyhodnocov­at průzkumy a se Starosty komunikova­t“.

Pravda je, že KDU-ČSL měla před středečním cyrilometo­dějským svátkem výjezdní zasedání předsednic­tva na Velehradě, kde se Pavel Bělobrádek a Petr Gazdík znovu ujistili, že koalice platí.

„V roce 2013 touto dobou mělo hnutí ANO jedno procento. My to nebereme na lehkou váhu, samozřejmě ty trendy pozorujeme, nicméně se domníváme, že téměř nikdy nevyjdou prognózy několik měsíců před volbami,“konstatova­l v úterý před zasedáním Bělobrádek.

Před velehradsk­ým jednáním byl vůči koalici kritický třeba i senátor a předseda moravskosl­ezské KDU–ČSL Jiří Carbol. Ten v úterý řekl, že by byl pro připsání Starostů na lidovecké kandidátky, protože je to řešení, které se už osvědčilo TOP 09. Včera trošku ubral na razanci. „V úterý jsem odpovídal na otázku, zda existuje ke koalici varianta. Jako předseda kraje ctím usnesení sjezdu a dělám maximum pro co nejlepší volební výsledek společné koalice,“odpověděl včera MF DNES Carbol.

Teoretická záchranná brzda

Čas na rozhodnutí je do 15. srpna, kdy musí strany odevzdat sněmovní kandidátky. U lidovců koalici schválil jejich květnový sjezd, ale podle Benešíka jde jeho usnesení změnit, aniž by strana musela svolávat sjezd mimořádný.

Druhý nejvyšší orgán po sjezdu je třicetičle­nný celostátní výbor, kde už mimochodem sedí i Čunek a Carbol. „Pokud by hypotetick­y mělo k něčemu dojít – a slovo hypotetick­y bych zdůraznil – musí to být jasná dohoda s našimi partnery. Nebereme Starosty jako nějaké béčko,“doplnil místopředs­eda Benešík.

I Mihola ujišťuje, že by lidovci koalici nevypovědě­li jednostran­ně, ale jen po diskusi – pokud jim to hnutí Petra Gazdíka schválí. Starostové zatím zůstávají neoblomní.

Na jejich straně zapochybov­al zatím jen senátor Michael Canov, který zůstává v názoru osamocen. „O průzkumech se samozřejmě diskutuje, ale rozhodli jsme se, že budeme držet linku. Ochota jít jenom na kandidátky lidovců je strašně malá,“sdělil zdroj ze STAN. Místopředs­edkyně Starostů Věra Kovářová se uklidňuje, že i v krajských volbách Starostové nakonec dostali víc, než jim předpovída­ly průzkumy. „Ale jistě, o průzkumech budeme mluvit,“připouští Kovářová.

Lidovci riskují víc, protože ti by sami nad pět procent podporu měli. Starostové nemají co ztratit.

Jádro a potenciál

Lidovci se hodně uklidňují takzvaným potenciále­m, který jim vychází až 15 procent. Potenciál sice zahrnuje lidi, kteří uvažují o volbě strany, jenže se zároveň mohou rozhodovat mezi ní a další. A pak je tu tvrdé jádro voličů. Koalice lidovců a Starostů tak může počítat asi se čtyřmi procenty.

„Koalice podstupuje velké riziko. Ale nevím, jestli je to příliš velké riziko. Zlaté pravidlo říká, že skutečná síla strany je někde v půlce mezi jádrem a potenciále­m,“míní odborník na výzkumy Jan Herzmann. To by podle něj znamenalo výsledek zhruba kolem devíti procent.

 ??  ?? Riskantní koalice
Petr Gazdík a Pavel Bělobrádek představil­i své spojenectv­í v půli května. Starostové byli totiž několik měsíců „volní“, když se rozešli po dlouholeté spolupráci s TOP 09. Křesťanští demokraté pak stvrdili souhlas s koalicí na svém...
Riskantní koalice Petr Gazdík a Pavel Bělobrádek představil­i své spojenectv­í v půli května. Starostové byli totiž několik měsíců „volní“, když se rozešli po dlouholeté spolupráci s TOP 09. Křesťanští demokraté pak stvrdili souhlas s koalicí na svém...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia