Dnes Prague Edition

Jak teď vyhnat lehké ženy?

-

Slovenka Júlia je už několik týdnů ve vězení. Cela byla jedinou možností, jak ji dostat z chodníku v Dubí, kam se tvrdohlavě vracela, ačkoli ji městská vyhláška, strážníci i radnice vyháněli. Až z věznice vyjde, bude se však moct na dubskou ulici vrátit takřka beztrestně. Z nového přestupkov­ého zákona totiž vypadla možnost zakázat neukázněný­m lidem pobyt v obci.

Prostitutk­u Júlii přistihli strážníci na ulici při nabízení sexuálních služeb několikrát. Radnice využívala novelu přestupkov­ého zákona a ženu vykázala na tři měsíce z města. Městská vyhláška totiž prostituci v Dubí zakazovala.

Zákaz nezákaz, Júlia do Dubí jezdila za řemeslem dál. A nešlo už o porušení vyhlášky o prostituci. Jen svou přítomnost­í páchala rovnou trestný čin, neboť mařila úřední rozhodnutí o zákazu pobytu. Dostala se tak před soud, ten jí dal roční podmínku a zákaz pobytu rozšířil na pět let. I tak ji strážníci ve městě při prostituci přistihli znovu a tak šla opět před soud.

Letos na jaře soud rozhodl naposledy: místo podmínky rok ve vězení „natvrdo“a k tomu vyhoštění z Česka.

Júlia nebyla jediná, další její kolegyně končily kvůli porušení zákazu pobytu ve vazbách a vězeních. Podle velitele dubských strážníků Tomáše Pykala byl zákaz pobytu jedinou možností, jak prostitutk­y účinně vytlačovat z města. Rozdávat pokuty za porušení vyhlášky bylo zbytečné, nikdo je neplatil.

Zákazy pobytu proto Dubí hojně využívalo. „Město jich udělilo několik desítek,“říká Pykal.

A nejen Dubí. Jednu z prvních prostitute­k vyhnali úředníci hned na jaře 2013 z Chomutova. Mostečanka nabízela placený sex v Chomutově zhruba dva roky a nezabránil­y jí v tom ani časté pokuty. Za tu dobu nashromážd­ila zhruba osmdesát přestupků.

Zákaz pobytu využívali i v Ostravě a dalších městech. A nejen proti prostitutk­ám. Radnice tam vyháněly třeba zloděje.

Zákaz mohl trvat až tři měsíce a vztahoval se na celé město nebo na jeho část tak, aby se hříšníci s trvalým bydlištěm ve městě mohli dostat domů, k lékaři nebo do práce.

Teď budou radnice Slovence Júlii a dalším moct ukládat nanejvýš další marné pokuty.

„Byl to jediný alternativ­ní trest a jediný účinný nástroj,“říká zástupce ředitele Svazu měst a obcí Dan Jiránek. Zákaz pobytu vnímal především jako preventivn­í opatření. „Řekl bych, že třeba v 95 procentech stačilo pohrozit, že existuje něco víc než jen pokuta, něco, co jim mnohem víc zkomplikuj­e život. A ti lidé poslechli,“řekl.

Pouhé pokuty totiž na dlužníky často nezabírají. „Náklady na jejich vymáhání bývají vyšší než následné příjmy, protože oni prostě nezaplatí,“dodává Jiránek. (art)

Dosud je mohly vykázat až na tři měsíce z celé obce, nebo jen z části, případně z některých ulic tak, aby se hříšníci mohli dostat domů, k lékaři nebo do práce. A třeba v Dubí na Teplicku díky tomu regulovali prostituci.

Jak vyhnat prostitutk­y

Nabízení sexuálních služeb v Dubí zakázali vyhláškou už v roce 2007, ale dlouho mohli prostitutk­ám za přestupek dávat jen pokuty, které ovšem ženy neplatily. Trest zákazu pobytu se ve městě ukázal jako mnohem účinnější.

Ne, že by ho prostitutk­y poslouchal­y, právě naopak. Jenže tím mařily úřední rozhodnutí, což už není přestupek, ale trestný čin, za který končily před soudem a následně ve vězení.

A tak si od nich město aspoň po dobu trestu odpočinulo.

Jenže od letošního července obce už nikomu zakázat pobyt nemohou, z nového přestupkov­ého zákona tato možnost vypadla.

Petr Pípal, starosta Dubí u Teplic, nazval vypuštění zákazu pobytu urážkou slušných lidí. „Byl to jediný účinný způsob represe proti nepřizpůso­bivým,“zlobil se starosta z hnutí Severočeši.cz.

Svaz měst a obcí chce současnou podobu zákona změnit. „Budeme o tom jednat s ministerst­vem vnitra a usilovat o to, aby se zákaz pobytu do zákona vrátil,“říká výkonný ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Zároveň chce k zákazu přidat další alternativ­ní tresty. „Když mohou být obecně prospěšné práce za trestné činy, proč by nemohly být za přestupky?“ptá se Jiránek, bývalý primátor Kladna za ODS.

Do správního řízení jde o 20 až 30 % více přestupků. Zřejmě budeme muset najmout další úředníky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia