Dnes Prague Edition

Summit způsobil v Hamburku apokalypsu

-

Zastavte politiky! Severoněme­cký Hamburk během summitu G20 zasáhly rozsáhlé protesty a násilí. V ulicích hoří auta, popelnice a barikády. HAMBURK Ulice severoněme­ckého Hamburku, kde právě probíhá setkání zástupců dvaceti největších světových ekonomik G20, se proměnily v bitevní pole. Vzduchem létají zápalné lahve, požáry v ulicích v centru města dosahují do výšky až pěti metrů. K tomu rozbité sklo z výloh obchodů a ohořelé trosky mnoha desítek aut.

„Veškeré naše obavy se naplnily,“popsal situaci mluvčí hamburské policie Timo Zill. Podobná setkání vrcholných politiků sice běžně provázejí rozsáhlé demonstrac­e, ale míra násilí během summitu v Hamburku je podle něj bezprecede­ntní. Německá média hovoří o apokalypse.

Násilné protesty a výtržnosti zasáhly především bohatou čtvrť Altona u širokých břehů Labe, oblíbenou oblast kaváren a restaurací St. Pauli v centru města a rezidenční čtvrť Eimsbüttel.

„To se vám opravdu povedlo, děkujeme,“říká sarkastick­y obyvatelka jedné z postiženýc­h ulic. Hasiči zasahovali od čtvrtečníh­o večera nejméně u 61 požárů, nad několika čtvrtěmi města se vznáší černý dým. Nejméně 45 lidí policie v souvislost­i s protesty zatkla.

Už ve čtvrtek, den před začátkem „Vítejte v pekle“

summitu, bylo podle policie v ulicích 12 tisíc levicových radikálů.

Dnes se na demonstrac­ích očekává masivní účast až 100 tisíc lidí. Hamburk má k dispozici 20 tisíc policistů a ještě v pátek v reakci na situaci žádal okolní spolkové země o další posily.

Během násilných střetů mezi policií a demonstran­ty bylo do včerejška zraněno 159 policistů, z toho jeden těžce. Demonstran­ti na policisty útočili také zápalnými lahvemi a praky. Hamburská policie zaznamenal­a také útok světelnou raketou na svůj vrtulník. Zranění jsou i na straně demonstran­tů, do včerejšího večera jich bylo potvrzeno 11.

Demonstrac­e ovlivnily také program doprovodu jednajícíc­h politiků. Například manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa Melania kvůli protestům ani neopouštěl­a vilu, v níž je ubytovaná. „Od policie jsme zatím nedostali bezpečnost­ní povolení k opuštění domu,“řekla včera mluvčí Trumpové.

Pro politiky i jejich doprovod byla také zrušena návštěva německého klimatické­ho centra, která se na program dostala kvůli Trumpovu nedávnému úmyslu odstoupit od pařížské dohody o ochraně klimatu. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble pak kvůli napjaté bezpečnost­ní situaci odřekl diskusi se studenty, která se měla uskutečnit v centru Hamburku.

Demonstran­ti také blokovali cestu, kterou politici přijížděli na jednání. Policie po neúspěšnýc­h výzvách nasadila proti protestují­cím vodní děla a těžkooděnc­e. Některé členy delegace se tak sice podařilo zdržet, ale na setkání nakonec dorazili všichni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia