Dnes Prague Edition

Boháči brázdí svět v plovoucím městě

Civilizace

-

Jen pro miliardáře

Na palubě největší a zřejmě také nejluxusně­jší rezidenční lodi na světě nuda nehrozí. Jmenuje se The World (Svět), a není jen tak pro někoho. Nemáte-li alespoň stamiliony v dolarech, zapomeňte, že se na ni dostanete.

Apak že nelze zažít skutečný ráj už tady na zemi. Jde to, přinejmenš­ím za určitých okolností a na místě, které se jmenuje The World, tedy Svět.

Je to zářivě bílá superluxus­ní loď, která brázdí nekonečná světová moře a oceány.

Nabízí opravdu (skoro) všechno, co si jen dokážete představit. Je ovšem jen pro vyvolené. Lépe řečeno pro ty vyvolené z vyvolených. Obyčejný smrtelník nemá šanci. Na Svět si totiž nelze koupit jízdenku.

Chcete-li se přidat k obyvatelům této téměř dvousetmet­rové vznešené superjacht­y, která má úctyhodnýc­h dvanáct pater, musíte si tam koupit byt. Neboli kajutu. A ty – alespoň momentálně – jaksi nejsou k mání. Je totiž vyprodáno, možná navždy. A to přesto, že za menší „kajutu“bylo potřeba „vysázet na dřevo“nejméně 1,5 milionu dolarů a za třípokojov­ý apartmán vybavený zcela podle představ majitele až patnáct milionů.

Pokud byste i přesto chtěli alespoň okusit pobyt na této výjimečné rezidenční lodi, máte jen jednu šanci – obdržíte pozvání od některého z majitelů 165 „bytů“na její palubě. A to je prakticky nemožné. Zdejší obyvatelé totiž představuj­í opravdovou smetánku. Lidé, kteří se doslova topí v penězích. Vesměs miliardáři. A s těmi – jak jistě uznáte – je obtížné se jen tak někde dát do řeči.

Když před patnácti lety Svět poprvé vyplul, nebyl kolem něho takový humbuk. Spíše ticho po pěšině. Tehdejší projekt navíc neměl až takový status výjimečnos­ti.

„Původně část lodi vlastnila hotelová společnost,“citoval server televize CNN Kanaďanku Lilian Veriovou, která na jachtě bydlí už deset leden–březen: Austrálie, Nový Zéland, Vanuatu, Šalamounov­y ostrovy

let. „Na hotelové pokoje bylo tehdy vyhrazeno šesté patro. Ale byznysově to nefungoval­o,“dodala.

O rok později se tedy obchodní model změnil. Turisté byli „vyhnáni“. Projekt se zaměřil jen na lidi s „vysokou přidanou hodnotou“– na multimilio­náře a miliardáře. The World se stal rezidenční lodí. Prý jedinou tohoto druhu na světě.

Plán vyšel náramně. V roce 2006 byly všechny apartmány na její palubě vyprodány. „Lidé, kteří zde žijí, jsou ve svých oborech ti nejúspěšně­jší. Byznysmeni, právníci, lékaři, architekti,“dodává Lilian Veriová.

Všichni tamní obyvatelé jsou akcionáři. Každý rok hlasují nejen o nové podobě lodní trasy, ale třeba i o druhu vánočních ozdob. Menšina se musí podřídit většině.

Mnozí to rádi udělají. Ten pocit exkluzivit­y (a nejde jen o pocit, ale také o realitu) za to stojí. The World navíc nabízí všechny možné kratochvíl­e pro potěchu ducha i těla.

Jen namátkou: jediný tenisový kurt na volném moři, lázně, obří fitness centrum a také vinotéku sestávajíc­í z 12 000 lahví. Samé špičkové ročníky, pochopitel­ně. Butiky a obchody, bazény, sauny, cvičné golfové hřiště. Ti, kdož jsou chtiví umění, si mohou zajít do divadla nebo do galerie.

Pokud byste nahlédli do divadelníh­o programu, stěží uvěříte, že se vše odehrává uprostřed oceánu. Promítají tu filmy, pořádají představen­í i všelijaké show, ale také vzdělávací přednášky na nejrůznějš­í témata. Galerie zase nabízí množství výstav umělců ze zemí, v nichž se jachta právě nachází. Na lodi také působí hostující odborní lektoři, kteří se starají o ideální využití volného času.

Majitelé lodních příbytků se tak můžou potápět v moři, učit se vařit exotické pokrmy, programova­t a mnoho dalšího. Oblíbené jsou prý přednášky, které umožňují poznávat zvyky, kulturu i přírodu navštívený­ch zemí.

Pokud pasažéry přepadne romantická nálada, není nic snazšího než vyjet do dvanáctého poschodí a využít pohodlných postelí pod širým nebem plným hvězd.

Na palubě si na své přijdou i gurmáni, estéti a milovníci módy. Svoje vystoupení tu předváděly takové osobnosti světové módy jako Mia Arcenasová, Belinda Robertsono­vá, Elysa Suzanneová, Joseph Ribkoff a Maggie Coulombeov­á.

Ovšem hlavní výhoda tkví v něčem poněkud jiném: není třeba se honit, spěchat, stresovat. Čas příjemně plyne, pasažéři si mohou do sytosti vychutnat města a oblasti, v nichž právě The World zakotvil. Případně si zajít do vnitrozemí, pokud by je to lákalo. Než by se stačili začít nudit, pokračuje celý plovoucí kolos zase někam dál.

Letos třeba Svět zabrousí i do dvou nejodlehle­jších oblastí na planetě – do antarktick­ého Rossova moře a do blízkosti Nové Guineje.

Většina z rezidentů tráví na palubě tři až šest měsíců v roce. Ve zbytku času se věnují svému byznysu na souši. Jsou však i takoví, kteří se výhod života na pevnině vzdali nadobro. Například Američan Scott Steinfort. Třebaže s manželkou vlastní v Illinois úspěšnou firmu na kukuřičné produkty, na lodi tráví prakticky celý rok. Svůj dům v Americe prodali už před šesti roky. Nepotřebov­ali ho.

Prý nelitují ani náhodou. Cena jejich dvoupokojo­vého apartmánu vzrostla za tu dobu na dvojnásobe­k, to však prý není tak důležité. „Nejde tu o výhodnost investice,“svěřil se Steinfort americkému magazínu Forbes. „Je to jednoduše volba životního stylu.“

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia