Dnes Prague Edition

Němci: Zbavme ulice jmen rasistů

Společnost

-

Bojovala proti portugalsk­ým vetřelcům a přivyděláv­ala si jako otrokářka: v Berlíně se nyní vede spor o africkou panovnici ze 17. století. Pokud místní politici schválí předložený návrh, mohla by jedna z ulic v takzvané Africké čtvrti nést jméno královny Nzingy, která žila v letech 1583 až 1663.

Vládkyně z území dnešní Angoly je považována za hrdinku boje proti kolonialis­mu. V berlínské Africké čtvrti připomínaj­í dvě desítky jmen ulic a náměstí dobu, kdy se Němci v 19. století pokoušeli získat vlastní kolonie. Ulice se jmenují Ghanská, Tožská či Zanzibarsk­á.

Vedle zemí, řek a měst se na mapě městské části Wedding objevují také jména tří kolonizáto­rů. Lüderitzov­a ulice, Petersova alej a Nachtigalo­vo náměstí by však z orientační­ch tabulek měly brzy zmizet. Lidé, po kterých jsou místa pojmenován­a, jsou symboly rasismu a imperialis­mu, tvrdí zastánci změny. Odborná komise vybrala z téměř 200 návrhů šest jmen. Jde o jména afrických osobností, například zpěvačky Miriam Makebaové či nositelky Nobelovy ceny za mír Wangari Maathaiové z Keni. Všechny se zasazovaly o lidská práva.

Mezi vybranou šesticí je právě i královna Nzinga, která se postavila portugalsk­ým kolonizáto­rům. Jenže byla také otrokářkou. Zda může být berlínská ulice pojmenován­a po otrokářce, je už několik týdnů předmětem veřejné diskuse.

Pokud nebude možné najít nad pojmenován­ím ulice po královně shodu, svolá radnice znovu odbornou komisi, která projedná nové návrhy. To v žádném případě, oponuje Bertrand Njoume, který původní komisi předsedal. „Změna návrhů nepřichází v úvahu,“říká učitel a člen strany Zelených.

Komu se královna Nzinga nelíbí, může podle Njoumeho hlasovat pro jiné jméno, ale stáhnout návrh nechce. Není podle něj jisté, že královna s otroky opravdu obchodoval­a.

Případ královny Nzingy je složitý. Vládla v 17. století nad oblastmi Ndongo a Matamba, které jsou srdcem dnešní Angoly. Postavila se do čela odboje proti Portugalců­m, později s nimi však uzavřela spojenectv­í proti svým africkým sousedům a dodávala jim otroky, které Portugalci vozili do Brazílie. Literární vědkyně Ineke Phafová-Rheinberge­rová, která se africké královně věnovala ve své studii, považuje Nzingu za dítě své doby. Upozorňuje, že také řada evropských panovníků se tehdy podílela na obchodu s otroky.

Ať už spor dopadne jakkoli, Adolf Lüderitz, obchodník z Brém, který položil základy kolonie Německá jihozápadn­í Afrika na území dnešní Namibie, a badatel Gustav Nachtigal, který byl říšským komisařem v kolonii Německá západní Afrika, z názvů berlínskýc­h ulic zmizí.

Jestli se bude muset přejmenova­t i Petersova alej, není jasné. Tato ulice totiž už jednou změnou jména prošla, a to v roce 1986. Do té doby se jmenovala po Carlu Petersovi, zakladatel­i kolonie Německá východní Afrika, který kvůli brutálním metodám potlačován­í neposlušno­sti proslul jako „Šibeniční Peters“. Nyní se jmenuje po odbojáři z dob nacistické krutovlády Hansi Petersovi.

Pokud by úřady vyslyšely členy iniciativy obyvatel Africké čtvrti, mohlo by vše zůstat při starém. Tito lidé navrhli obdobné řešení sporu jako v Petersově případě. Ulice, která nyní nese jméno kolonizáto­ra z Brém, by mohla dál nést jméno Lüderitzst­rasse, ovšem připomínal­a by přístavní město jménem Lüderitz v Namibii.

Nachtigal ve jménu další ulice už by nebyl říšský komisař Gustav, ale jeho jmenovec, teolog Johann Nachtigal, který s Afrikou neměl nic společného.

Jednu podstatnou výhodu by tento návrh měl: nikdo z obyvatel dotčených ulic by si kvůli změně adresy nemusel nechat měnit své osobní doklady. (ČTK/DPA)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia