Dnes Prague Edition

Když se „hrůza“změní v něco, co vám chybí

-

Rok co rok mě naplňovaly pocitem nekonečnéh­o štěstí – prázdniny. Když naši po pár pokusech pochopili, že opravdu nejsem typ, který by rád obrážel dětské, tehdy pionýrské tábory, a přestali mě na ně pro můj a asi hlavně jejich klid posílat, zážitek z přechodu školního módu do módu volna ještě zesílil.

Na přelomu července a srpna jsem pravidelně chytal první deprese – jako že je polovina těch krásných časů sladkého nicnedělán­í pryč. Deprese se dostavoval­a dokonce i v letech, kdy naši koupili chalupu... Horská samota, nádhera – jen jedinou volnou námezdní silou, která by na ní a na přilehlých plantážích v létě otročila, jsem byl já.

Závěr srpna, to už byla čistokrevn­á tragédie. Nesnášel jsem „vůni“tužek, kterými se doplňoval penál, odmítal se dívat do míst, kde od konce června ležela ona (aktovka), netěšil jsem se na školu, na učitele, dokonce ani na spolužáky – bylo mi v tu chvíli úplně jedno, „kam jeli, s kým a co odporného tam zažili“.

Ve dvou červnech se štěstí nekonalo. Na konci základky a gymplu. Tam jsem měl depku z toho, že je škola, učitelé, spolužáci, dětství, přátelství a já nevím co ještě pryč a že už si to nikdy neprožiju.

Prožil. Syn a dcera také nastoupili do školy. Červnu zůstaly návaly euforie – končí škola, končí úkoly, kroužky a mé podílení se na nich, končí ranní odvozy a odpolední svozy dětí do školy a z ní. A ano – poté, co jsme se ženou pochopili, že dětské tábory naše děti úplně nezajímají, takže je pro jejich a asi hlavně pro náš klid na ně raději nebudeme posílat, zážitek z přechodu do prázdninov­ého módu ještě zesílil.

Nadšení z léta bylo nicméně omezené – on ten červenec a srpen dětí je hlavně na vás – takže – zařídit dovolenou, přepravit se na ni a z ní je samozřejmě paráda, pokud před volnem nechytne kluk salmonelu nebo si dcera nerozřeže nohu a vy nikam neodjedete. K tomu se děti nesmějí v létě nudit, to je jasné. To je ta největší prohra – vaše... A těch prázdninov­ých týdnů je osm! Díky za chalupu mých rodičů – tolikrát nás zachránila, díky za rodiče, díky za tchyni, za tchána, díky za naše sourozence... A díky za úlevu na přelomu července a srpna při uvědomění si, že s volnem dětí bude brzy amen a pomažou do školy!

Co zůstalo stejné, byl pocit tragédie ze začátku školního roku. Tužky mi smrdí dodnes, navíc od doby hypermarke­tové na vás začátek školního roku útočí mnohem intenzivně­ji a hlavně už o prázdninác­h, takže v tomhle ohledu jsem trpět začal mnohem dřív než na konci srpna jako zamlada.

Pak jsme najednou s manželkou seděli na předávání maturitníh­o vysvědčení našeho syna. Léto ještě strávil s námi, ale už to bylo jiné. A vlastně taky naposledy. V září pak odešel do Prahy, domů začal jezdit jednou za měsíc a po čase i přestal říkat domů, ale „k vám“...

Něco skončilo, nicméně „zůstala“nám ještě dcera, řeknete si a začnete podvědomě dohánět a nahrazovat to, co jste nehonili a nedávali dříve. Anebo honili, ale nějak si to asi neuvědomov­ali.

A tak najednou vnímáte aspoň v tom zbylém krátkém čase zesíleně školu, všechny ty nekonečné prázdniny, všechny ty „problémy“, které nejsou problémy, úplně jinak – chcete si je ještě užít, ještě je mít, vědět, že to, co je teď kolem vás, už za chvíli nenajdete...

Dcera šla do školy naposledy minulý týden. Tedy naposledy – bude v ní pokračovat, ale v zahraničí. A to se mne už dennodenně rozhodně týkat nebude...

Pokud vy sami, ať už přímo, anebo u svých dětí řešíte školu a prázdniny, užívejte si to. Zpětně už to moc nejde...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia