Dnes Prague Edition

Potkali jsme je. Sajgy mongolské, zvířata z jiné doby

-

Vterénních autech jsme se kodrcali po kamenitém, vyschlými koryty rozbrázděn­ém okraji Šarginské Gobi. Navzdory tvrzení našeho průvodce, že sajgy mongolské jsou „tady všude“, jsem již pomalu ztrácel naději, že se nám je podaří byť jen zahlédnout. Ale dočkali jsme se! Jedna, dvě, tři... šest sajg mongolskýc­h vyrazilo v divokém úprku zpoza terénní vlny a neuvěřitel­ně rychle se od nás vzdalovalo. Na tenkých nožkách, zdánlivě příliš slabých, než aby unesly válcovité tělo, a s chobotovit­ými čenichy skloněnými k zemi uháněly jedna za druhou směrem k obzoru. Byly v těch okamžicích tak nepodobné jiným kopytníkům, až budily dojem, jako by ani nepatřily do naší doby...

Ještě nedávno žilo v Mongolsku 10 až 14 tisíc sajg mongolskýc­h. Letos v zimě je však postihla katastrofá­lní nákaza morem malých přežvýkavc­ů, který se na ně přenesl z domácích ovcí a koz. Během krátké doby poklesla vinou této choroby jejich celková početnost na pět tisíc.

Jsou to hrozivá čísla, sajgy mongolské však mají schopnost se velmi rychle znovu namnožit. V roce 2003 se jejich stavy v důsledku suchého léta a dvou krutých zim ocitly na historické­m minimu jednoho až dvou tisíc jedinců. Přesto se jejich populace dokázala rychle obnovit.

Máme tedy důvody k optimismu? Ano i ne. Sajgy mongolské patrně již získaly alespoň částečnou imunitu vůči moru a dobytek byl proočkován, takže jejich stavy by se měly začít znovu zvyšovat. Podobně jako na začátku tisíciletí je však mohou opět ohrozit klimatické výkyvy. Jsou také pronásledo­vány pytláky, kteří rohy samců prodávají do Číny pro využití v tamní tradiční medicíně. A je tu ještě jeden velmi důležitý faktor: pro sajgy ubývá místa, a to jak vinou chovu dobytka, tak změn v krajině. Když se k jednomu ohrožující­mu faktoru připojí druhý a k němu další... raději ani nedomýšlet.

Přesto si myslím, že Mongolsko je natolik velké, aby v něm zůstal prostor i pro „jeho“sajgy. Snažení o jejich záchranu, do kterého se zanedlouho svým dílem zapojí také naše zoo, by tak snad mohlo přinést úspěch. Třebaže sajga mongolská budí dojem, jako by ani nepatřila do naší doby, musíme udělat co nejvíc pro to, aby se zachovala i pro budoucnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia