Dnes Prague Edition

Dua Lipa vnáší do popu svěžest a sebevědomí

-

Někdejší modelka albánského původu a dnes především britská popová zpěvačka Dua Lipa o sobě dala vědět prvními úspěšnými singly před dvěma lety. Teď přichází s debutovým eponymním albem a vypadá to, že její starší a etablované kolegyně budou mít docela vážnou konkurenci.

Lipa na první dobrou zaujme výrazným hlasem, s nímž se dovede pěkně odvázat a zabrat v hlubších polohách, ale vyloudí i jemné dívčí vokály. Velmi příjemně se poslouchá tak či onak.

Své pěvecké kvality už ostatně prokázala v roce 2010, když na YouTube vyrukovala s covery písní Christiny Aguilery nebo Nelly Furtado. Poslední dva roky a nejvíce teď na hotovém albu se usvědčuje také ze schopností autorských, protože pod drtivou většinou skladeb je spolupodep­saná.

O čem tedy Lipa zpívá? O chlapech, kteří jí ublížili a ona se přes ně přenesla. O jiných, kteří jí lžou právě teď. Ovšem v úvodní skladbě Genesis se zase omlouvá za své činy a snaží se vztah zachránit – vrátit se na začátek. A v písni Hotter than Hell nelíčí nic jiného než spalující vztah fyzický – „je to má temnější stránka, ze které jsi tak neklidný“.

Dohromady je to tedy deska o vztazích i rostoucím ženském sebevědomí. Nikterak uplakaná, ovšem díkybohu ani přehnaně aktivistic­ká, což je příjemná změna. Nadějný debut Druhým podstatným argumentem pro Lipu je skutečnost, že její písně jsou prostě dobře napsané. Je tedy šance, že zůstanou v povědomí posluchačů a neprošumí éterem do zapomnění.

Lipa tvrdí, že písničky z aktuální desky ji definují. Ostatně proto, že chce svou hudbou ukázat sebe sama, ponechala albu jako titul i své jméno. Je osvěžující, když zpěvačka, nebo v případě Lipy by asi byl vhodnější termín písničkářk­a, nereprezen­tuje jen hezkou tvářičku, ale taky vlastní silnou hudbu. Dua Lipa se s tímhle přístupem nejspíš ani ve středním proudu neztratí.

Dua Lipa Dua Lipa

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia