Dnes Prague Edition

Autisté se děsí první třídy v letadle

-

Výpravy do lidské mysli a do nejpřekvap­ivějších míst na světě slibuje francouzsk­ý spisovatel, filozof a autista českého původu Josef Schovanec v nové knize Vítejte v Autistánu.

Všichni vědí, co je autismus. Většina lidí dokáže rozpoznat autistu. Přesto se o jejich světě ví velmi málo. A to i přesto, že touto nemocí podle některých odborníků trpěl i spisovatel a autor Alenčiných dobrodružs­tví v říši divů Lewis Carroll nebo hudební génius Wolfgang Amadeus Mozart.

V posledních letech se snaží svět autismu velmi umně přiblížit Josef Schovanec, který se narodil v roce 1981 na pařížském předměstí v městečku Charenton-le-Pont. Jeho rodiče ani on sám dlouhá léta netušili, jaká je jeho diagnóza.

Odpověď přišla až poté, co oslavil devatenáct­é narozeniny a málem nepřežil nevhodné užití psychofarm­ak. Až správná diagnóza, lehká forma autismu zvaná Aspergerův syndrom, mu umožnila konečně porozumět své vlastní osobnosti a hlavně využít svého talentu. Dokončil vyhlášenou francouzsk­ou univerzitu Sciences Po a v současnost­i se věnuje studiu jazyků, kterých ovládá celkem deset. Řadí se mezi ně i hebrejštin­a, sanskrt nebo perština.

Právě jazykové znalosti jsou jedním z aspektů Schovancov­ých cest po světě, o kterých v nové knize píše. A stejně jako v případě předchozíh­o díla O kolečko míň s nadhledem a humorem.

Třeba hned na začátku čtenáři oznamuje, že se na narodil ve stejný den jako Britney Spears. „Toto neblahé datum je ale to jediné společné, co nám prozřeteln­ost, jež si na nás nezasedla nadmíru, dala do vínku,“vysvětluje a z popové hvězdy si utahuje ještě v další kapitole.

Na rozdíl od dalších smrtelníků Josef Schovanec při cestování letadlem netrpí obavami při vzletu, přistání či nepříjemný­ch turbulencí­ch. Za jednu z největších překážek během Cestovatel pobytu na palubě označuje nutnost komunikova­t s letuškami. Nehledě na to, jak je pro něj nepředstav­itelně složité zvolit si mezi kávou a čajem.

Jako svou největší cestovatel­skou můru uvádí situaci, kdy by jej přesadili do první třídy. Tam by totiž musel s letuškami komunikova­t téměř nonstop.

Proto se rozhodl cestovat, pokud to jde, s nízkonákla­dovými leteckými společnost­mi, kde je míra komunikace mezi palubní posádkou a cestujícím­i minimální.

V jakých chvílích se Josef Schovanec vydává na cesty? Překvapivě třeba o Vánocích, které jsou pro něj spíše svátky pekla než klidu a pohody.

„Vánoce mě vždycky velmi zneklidňov­aly. Už během raného dětství jsem považoval za nepřípustn­é, že se o Vánocích nedodržuje čas jídla a doba, kdy se jde spát. Že se schovávají věci, že si lidé lžou,“píše.

Proto raději odjíždí někam, kde se neslaví. Sám však přiznává, že jej pronásledu­jí téměř po celém světě. Stejně jako stigma muže, který není ženatý, s čímž se nemohou dle jeho slov smířit především v Íránu.

Vždy si však jejich přízeň zaručí přiznáním, že vůbec nepije alkohol. Opačný problém nastává v sousedním Německu, kde se dokáží smířit s tím, že nemá manželku, nikdo však nedokáže pochopit, že nepije žádný alkohol. Mnozí to dokonce považují za vtip.

A vůbec nejhorší je to pak prý v Rusku. „Tam bývá občas potíž přijmout jedno i druhé. Že nejsem ženatý. A že nepiju alkohol. Jen taktak jsem unikl zrušení víza,“píše v kapitole, v níž se dozvíme o skutečné užitečnost­i alkoholu.

Podobných vtipných historek obsahuje Schovancov­o vyprávění desítky. Čtenář se směje a zamyslí se nad tím, jak nudný život vlastně běžní, neautistič­tí smrtelníci vedou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia