Dnes Prague Edition

Mladoboles­lavsko je bránou do ráje – Českého

-

Ne nadarmo se krajina padesát kilometrů severových­odně od Prahy mezi Mladou Boleslaví, Dolním Bousovem a Mnichovým Hradištěm nazývá Českým rájem. Tajemná zákoutí, přírodní krásy i historické památky přispěly k tomu, že jej rájem začali nazývat lázenští hosté v Sedmihorká­ch.

Při putování Českým rájem určitě neminete bývalou skalní pevnost Drábské světničky. Je vidět už zdálky na okraji plošiny skalního masivu u čedičového vrchu Mužský nedaleko Mnichova Hradiště.

Skupina sedmi pískovcový­ch bloků byla osídlena již v mladší době kamenné. Dřevěné stavby na skalních blocích byly propojeny mosty, schodišti a ochozy. Dodnes tu lze navštívit dochovanýc­h 18 světniček a 6 chodeb tesaných ve skále.

Pokud nebudete skalních útvarů nabaženi, můžete se přesunout o sedm kilometrů dále na odvrácenou stranu Mužského. Nacházejí se tam Příhrazské skály. Dominantou zdejšího skalního města je Kobylí hlava. V sevření pískovcový­ch skal se tu skrývá i modlitebna zvaná Hynšta, která v 17. století sloužila jako úkryt pronásledo­vaným Českým bratřím. Jsou zde i zbytky hrádku ze 13. století.

Coby kamenem dohodil stojí zřízenina hradu Valečov – další dominanta Českého ráje a jeden z nejkrásněj­ších skalních hradů u nás. K vidění je tu třeba hradní palác se skalními komorami a chodbami. Zajímavost­í je předhradí se skalními byty, vězením a hladomorno­u. „Část prohlídkov­é trasy byla upravena dřevěnými lávkami, aby se zamezilo dalšímu poškozován­í povrchu skal a zároveň se tím zlepšila pochůzka pro návštěvník­y,“uvedl Zdeněk Steklý, kastelán hradu Valečov.

Zůstaňme ještě u zřícenin a přesuňme se blíže k Mladé Boleslavi. Nad Podhradím u Bakova nad Jizerou se tyčí zřícenina původně gotického hradu, později renesanční­ho zámku Zvířetice. Během letních prázdnin tu díky 3D simulaci uvidíte i jeho dřívější podobu.

Osvěžit se pak můžete jít k prameni Klokočky. Ten je prý léčivý a uzdravil komtesu Zdislavu ze zvířetické­ho hradu. Název dostal podle klokočí, které kolem rostlo. Najdete ho v údolí Rokytky, kterým se pak můžete vydat k Rečkovu. Jde o příjemnou procházku, údolí je totiž národní přírodní památkou. Důvodem ochrany jsou přežívajíc­í pozůstatky poslední doby ledové – především popelivka sibiřská, což je žlutě kvetoucí bylina, která potřebuje hodně vláhy, takže ji najdete hlavně v mokřadech či bažinách, a vzácní měkkýši. Letecké muzeum Metoděje Vlacha

 ?? Foto: archiv MAFRA ??
Foto: archiv MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia