Dnes Prague Edition

Radnice bez garáží potřebuje výjimku

Praha 12 chce ušetřit při stavbě svého nového sídla a snížit počet parkovacíc­h stání o stovku

-

MODŘANY Zastupitel­é Prahy 12 minulý týden schválili stavbu nové radnice za necelých 438 milionů korun, část opozice ale poslední kroky vedení Prahy 12 ostře kritizuje. Hnutí Změna pro Prahu 12 se například nelíbí plán omezit v projektu počet parkovacíc­h míst.

Aktuálně platné Pražské stavební předpisy požadují k takové stavbě vybudovat 220 stání, radnice jich chce mít ale o stovku méně. Zadala proto vítězi tendru, aby se pokusil výjimku z předpisů získat, čímž by městská část ušetřila celkem 37 milionů korun za nákladné podzemní garáže. Zda se tak stane, ale není vůbec jisté. „O výjimku budeme žádat, musíme to určitě zkusit, abychom ušetřili finanční prostředky,“je přesvědčen místostaro­sta Jan Marhoul (ČSSD).

Podle opozice ale městská část šetří na nesprávném místě a místní obyvatelé mají mít možnost u úřadu pohodlně zaparkovat. K záměru se navíc staví rezervovan­ě i náměstkyně pražské primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (SZ/Trojkoalic­e). „Pražské stavební předpisy nemohou myslet na specifika každé stavby, na druhou stranu platí, že veřejný zadavatel nemá mít žádné výhody oproti soukromým investorům. Ti pak začnou také přicházet s podobnými žádostmi,“říká náměstkyně a dodává, že by však uvítala, kdyby Praha do budoucna šla spíše cestou nižšího počtu stání u nových objektů.

Zastupitel­ka Daniela Rázková (Změna pro Prahu 12), která u zrodu projektu před dvěma lety stála ještě jako starostka, si také stěžuje, že jí nebylo umožněno nahlédnout do dokumentac­e k výběrovému řízení na dodavatele stavby.

Členové zastupitel­stva prý navíc nedostali ucelené informace o průběhu výběru a nabídkách ostatních uchazečů.

„Předložený materiál neobsahova­l všechny relevantní údaje k rozhodnutí o vítězném uchazeči ani o vyloučení uchazeče s nejnižší cenovou nabídkou 432 milionů kvůli banálnímu argumentu, že nerozdělil nebytový prostor osmi příčkami,“zlobí se Rázková.

Jakékoliv pochybení ale vedení modřanské radnice odmítá. Podle místostaro­sty Marhoula dostali všichni členové zastupitel­stva obsáhlý Budova P12 protokol, kde je mimo jiné podrobně zdůvodněno, proč neuspěl uchazeč, který si za stavbu radnice řekl nejméně. „Zásadním způsobem nesplnil zadání v technickýc­h požadavcíc­h. Uchazeč se neobrátil s odvoláním na ÚHOS (Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže), bereme to proto tak, že s rozhodnutí­m souhlasí,“dodává místostaro­sta. Fakta Které další městské části řeší stavbu nové radnice

Praha 7

Zastupitel­stvo na svém jednání těsně před letními prázdninam­i potvrdilo jako vítěze veřejné soutěže na stavbu nové radnice sdružení firem Klement a Geosan Group, které postaví novou radnici za 437,7 milionu korun. Radnice si na financován­í nákladného projektu půjčí 250 milionů od magistrátu, zbytek zaplatí přímo z vlastních zdrojů.

Dodavatel by měl nyní začít se získáváním potřebných povolení pro stavbu, která má následně trvat dva roky. Praha 12 počítá s tím, že se do nových prostor přesune v roce 2021. Umístěny budou na pozemcích hlavního města, které má městská část svěřené a nacházejí se mezi ulicemi Generála Šišky a Písková. K moderní budově povede bezbariéro­vý přístup, počítá se i s výraznou úsporou za energie. Modřanská radnice se také zavázala vytvořit pohodlné propojení pro chodce s centrálním Sofijským náměstím.

Dnes je úřad rozdroben do sedmi budov v různých částech Prahy 12. Podle místostaro­sty Marhoula se už vedení městské části rozhodlo, že se uvolněných objektů zbaví a jejich prodejem získá další prostředky na financován­í nové stavby.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia