Dnes Prague Edition

Boháči? Chudí příbuzní

-

Odehrál pouze 144 utkání v profesioná­lním hokeji. Přesto sezona a půl v NHL stačila kanadskému útočníkovi Connoru McDavidovi, aby se z něj stal nejlépe placený hráč světa. Před pár dny podepsal v Edmontonu na poměry hokejového světa nevídanou smlouvu: na osm let za sto milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Slušné, když si uvědomíte, že jde o dvacetilet­ého mladíka...

Štědrý kontrakt vstoupí v platnost až od sezony 2018/2019, v té příští totiž McDavidovi ještě dobíhá nováčkovsk­ý kontrakt.

S novou nejvyšší smlouvou v hokejovém světě se ovšem nabízejí otázky. Jak chce Edmonton v éře platových stropů s takovým kontraktem vybudovat vítězný tým? Jde to vůbec? Pohled na Chicago varuje. Ano, Blackhawks vytvořili moderní dynastii, vyhráli tři Stanley Cupy během šesti let. Před dvěma lety klub štědře zaplatil své hvězdy Patricka Kanea a kapitána Jonathana Toewse (oběma platí 10,5 milionu dolarů ročně), od té doby však nevyhrál jedinou sérii v play-off.

Smlouvy dvou hvězd Blackhawks zatěžují platový strop téměř 30 procenty. To není zrovna lehká výchozí situace pro sestavení silného týmu. V Edmontonu si to uvědomují. A správně celou situaci vnímá i sám McDavid.

Nejprodukt­ivnější hráč minulé sezony dal nakonec svému zaměstnava­teli slevu.

Uznávaný zámořský reportér Elliott Friedman týden před podpisem prozradil, že McDavid má na stole nabídku na roční plat 13,25 milionu dolarů. Útočník mohl dokonce žádat o 15 milionů ročně. Rozhodl se však slevit ve prospěch týmu a akceptoval nižší gáži.

„100 milionů je obrovské množství peněz. Ale já chci vyhrávat a bez dobrých spoluhráčů to nedokážete. I to rozhodoval­o,“prozradil McDavid při podpisu.

Taková slova ocenil generální manažer Peter Chiarelli, který do začátku nové sezony potřebuje podepsat další velkou hvězdu Oilers. Němec Leon Draisaitl prožil vedle McDavida životní sezonu, a tak chce výrazně přidat.

„Connor rozumí situaci. Je soutěživý, chce udržet tým konkurence­schopný,“pochvalova­l si Chiarelli na tiskové konferenci.

Platy hokejistů se obecně zvyšují. Před týdnem podepsal lukrativní smlouvu brankář Carey Price z Montrealu (84 milionů za 8 let) a stal se nejlépe placeným brankářem soutěže. Jak si však vedou hokejisté proti dalším populárním kolektivní­m sportům v Severní Americe? Nic moc. V hokeji se kontrakty zvyšují mnohem pomalejším tempem.

Třeba ve slavné basketbalo­vé NBA by se McDavidův plat vešel těsně do nejlepší stovky. Podobný roční plat mají hráči jako Jordan Clarkson Miliony na led Rozehrávač se dvěma trofejemi MVP nedávno podepsal pětiletou smlouvu, přesahujíc­í průměrnou roční mzdu 40 milionů dolarů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia