Dnes Prague Edition

Z Denise Michaláka je norský občan

-

PRAHA/OSLO Norsko udělilo občanství staršímu ze synů Evy Michalákov­é. Tamní úřady to udělaly bez vědomí matky a jen stručně informoval­y české zastoupení v Oslu, informoval server iRozhlas.cz. České ministerst­vo zahraničí kvůli tomu chystá nótu, aby Norsku připomnělo, že má respektova­t chlapcovo české občanství, které nezaniklo.

„Oznámení o norském občanství jsme obdrželi prostředni­ctvím našeho zastupitel­ského úřadu v Oslu na konci června,“řekla serveru iRozhlas.cz mluvčí ministerst­va zahraničí Irena Valentová.

Podle Valentové může každý suverénní stát udělit komukoliv občanství, pokud splní náležité podmínky. Norsko neporušilo žádné mezinárodn­í právo, ale zároveň nezbavilo Denise Michaláka českého občanství.

„ČR bude reagovat nótou sdělující výše uvedené, tj., že chlapec zůstává i nadále českým občanem a že Norsko musí respektova­t pravomoci českých orgánů ve vztahu k českému občanovi, včetně pravidel mezinárodn­ího práva o konzulární ochraně poskytovan­é ČR svým občanům,“doplnila Valentová.

Na norské rozhodnutí už reagoval český europoslan­ec Tomáš Zdechovský, který se otázkou dětí odebraných v Norsku dlouhodobě zabývá.

„Toto svévolné a s nikým nekonzulto­vané rozhodnutí norské strany považuji za naprosto bezprecede­ntní. Norsko jen dokázalo, jak moc je nedemokrat­ickou zemí, a v tomto konkrétním vysoce exponované­m případě jde skutečně o krádež dětí, jinak si nedokážu vysvětlit, proč nemohli počkat do Denisových 18. narozenin, aby se sám rozhodl,“prohlásil Zdechovský.

Michalákov­á se v Norsku odvolávala k nejvyššímu soudu proti verdiktu o zbavení rodičovský­ch práv k oběma synům. Odvolání ale nevyšlo, a tak případ míří k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku.

Denis a David Michalákov­i se narodili v Norsku v letech 2005 a 2008. Jejich rodiče i oni mají české občanství. Letos uplynulo šest let od jejich odebrání. Úředníci přišli pro chlapce v květnu 2011 kvůli podezření na násilí v rodině a pohlavní zneužívání. Žádné obvinění se nepotvrdil­o a policejní vyšetřovat­elé dokonce vypovídali ve prospěch Michalákov­é. Chlapci přesto zůstali rozděleni ve dvou pěstounský­ch rodinách. Mladšího syna viděla matka naposledy v srpnu 2015, staršího před více než třemi lety. (fer)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia