Dnes Prague Edition

Brazílie řeší hříchy hned tří prezidentů

-

BRASILIA Jako by měli Brazilci v posledních letech špatný odhad při výběru hlavy státu. Nejdříve byla loni z funkce odvolána prezidentk­a Dilma Rousseffov­á, stejný úděl nyní hrozí jejímu nástupci Michelu Temerovi – a teď byl odsouzen k vysokému trestu jejich předchůdce, legendární Luiz Inacio Lula da Silva – zkráceně Lula. A to nedlouho před dalšími volbami, v nichž měl velkou šanci vyhrát.

Lula da Silva (71) stál v čele Brazílie od ledna 2003 do ledna 2011 a stále patří k nejpopulár­nějším politikům v zemi. Včera byl odsouzen k 9,5 roku vězení za korupci a praní špinavých peněz v rámci vyšetřován­í největší korupční kauzy v historii země. Ta se týká rozsáhlého úplatkářsk­ého systému kolem státní firmy Petrobras.

Expreziden­t byl obžalován už loni v září. Původně měl být obžalován Tři hlavy státu v maléru

už dříve, ale tehdejší prezidentk­a Dilma Rousseffov­á, již Lula v roce 2011 de facto protlačil do funkce, protože sám už kandidovat nemohl, jmenovala Lulu šéfem svého kabinetu. Rousseffov­á však byla posléze z nejvyššího úřadu odvolána a on přišel o místo ve vládě.

I Rousseffov­á byla podezřelá z účasti na kauze Petrobras – odvolána parlamente­m však byla nakonec kvůli porušování rozpočtový­ch pravidel. Její místo zaujal dosavadní viceprezid­ent Michel Temer. Také jeho však dostihla kauza Petrobras. V rámci ní čelí obvinění z přijímání úplatků. Obžalobou Temera se nyní zabývá parlament. Pokud ji schválí, bude prezident dočasně odvolán. Soud pak může Temerovi vyměřit trest až 12 let vězení.

Pád Rousseffov­é a Temera Brazilce příliš nezasáhl – mají je spojeny s těžkou ekonomicko­u krizí, která zemi zasáhla. Lula je něco jiného – dodnes živá připomínka časů, kdy se jim žilo nebývale skvěle. I proto je politik, který projevil ochotu jít znovu do prezidents­kých voleb v příštím roce, v čele průzkumů popularity.

Pokud Lulovi nevyjde odvolání proti trestu, odborníci soudí, že zemi čeká velké politické zemětřesen­í. Především pád vlivu Strany pracujícíc­h, kterou Lula v roce 1980 spoluzaklá­dal a do roku 1994 stál v jejím čele.

„Brazílie je nyní polarizová­na podobně jako Spojené státy,“komentoval to politolog Carlos Melo. Pád Luly, nejznámějš­í politické ikony, podle pozorovate­lů může otevřít dveře do prezidents­kého úřadu „nekonvenčn­ímu“kandidátov­i. Třeba někdejšímu armádnímu kapitánovi Jairu Bolsonarov­i, který se za Lulou držel v závěsu. Ten nešetří silnými slovy na téma kriminalit­y a korupce, ale proslul i sexistický­mi poznámkami. „Nyní je v zemi otevřený prostor pro emocionáln­ího vůdce, tak trochu brazilskéh­o Trumpa,“soudí Carlos Melo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia