Dnes Prague Edition

Přátelé Macron se sbližoval s Trumpem

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Vítejte Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron přichystal pro amerického prezidenta Donalda Trumpa v Paříži velkolepé přivítání. Oba státníci se v doprovodu svých manželek zúčastnili tradiční vojenské přehlídky při největším francouzsk­ém státním svátku Den dobytí Bastily. Napjaté vztahy se uvolnily.

Na amerického prezidenta Trumpa v Paříži zafungoval­a Macronova taktika: cukr a bič. PAŘÍŽ Větší pocty, než přijet na státní návštěvu v den oslav výročí dobytí Bastily, se americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi ve Francii těžko mohlo dostat. A Trump je nadšen, oslněn pompou a okázalostí označuje svůj pobyt v Paříži jako fantastick­ý.

Od muže, jenž ještě nedávno Paříž s despektem označoval jako „město plné no-go zón, které už není, co bývalo“, je to velký obrat. Ještě během své předvolebn­í kampaně navíc k Francii neoplýval velkými sympatiemi.

A Emmanuel Macron se v kritice svého hosta také dosud nedržel nijak zpátky. Naposledy Trumpa kritizoval za jeho rozhodnutí vypovědět klimaticko­u dohodu, podepsanou právě v Paříži.

Teď je ale všechno jinak – alespoň prozatím. Na společné tiskové konferenci Trump dlouze vyprávěl o hlubokém přátelství a spojenectv­í, které USA a Francii pojí. „Přátelství mezi našimi národy – a dodám, že ani mezi námi dvěma – nic nezničí,“tvrdil rozhodně Trump.

Francii se tak s nadsázkou možná podařilo to, o co poslední rok usiluje Británie: navázat s USA takzvaný zvláštní vztah, který by spolupráci obou zemí pozvedl na novou úroveň. Státní návštěvu nezastínil­a ani Trumpova nemístná poznámka, že Macronova o generaci starší manželka na svůj věk „vypadá dobře“.

Macron po rozhovorec­h s Trumpem oznámil, že Francie od příštího roku začne zvyšovat svůj vojenský rozpočet tak, aby do roku 2025 dosáhl hranice dvou procent HDP. Trump opakovaně evropské spojence kritizuje za to, že v rámci NATO nedodržují alianční závazek výdajů na obranu ve výši svou procent HDP. Během loňské předvolebn­í kampaně proto dokonce naznačoval, že vůči takovým státům by USA nemusely dodržovat spojenecké záruky. Ve svém pařížském prohlášení nicméně uvedl, že občasné rozpory mezi oběma zeměmi jejich letité spojenectv­í nemohou narušit.

Zatímco letos dostala francouzsk­á armáda z rozpočtu 32,7 miliardy eur, v roce 2018 to bude 34,2 miliardy eur (přes 890 miliard korun). Z této částky bude podle Macrona 650 milionů vynaloženo na zahraniční operace.

„Proti nepřátelům lidstva“

Jedním z hlavních témat rozhovorů pak byla krize v Sýrii, zajištění příměří ve větší části země a následná obnova. USA a Francie se také dohodly na společném postupu v boji proti kybernetic­ké kriminalit­ě a internetov­é propagandě.

„Dnes vidíme různé hrozby pocházejíc­í od ničemných režimů, jako je Severní Korea, Írán nebo Sýrie, a od vlád, které je financují a podporují. Potvrdili jsme náš jednotný postoj proti těmto nepřátelům lidstva a náš záměr zbavit je území, finančních zdrojů, komunikačn­ích sítí a ideové podpory,“řekl Trump.

Řeč došla také na pařížskou dohodu o klimatu, kterou Trump za Spojené státy nedávno vypověděl. To se podle něj ale ještě může změnit. „Může se stát leccos, uvidíme, co bude,“řekl Donald Trump. Dodal, že USA v oblasti ochrany klimatu „zůstanou lídrem“.

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia