Dnes Prague Edition

Útočník v Egyptě zabil turistky, poranil i Češku

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

HURGHADA Na turisty v egyptském turistické­m letovisku Hurghada včera zaútočil muž s nožem. Zabil přitom nejméně dvě turistky, zraněna byla i Češka.

Oběti byly původně označeny za Ukrajinky, egyptský generálmaj­or Muhammad Hamzáví, který má na starosti bezpečnost oblasti u Rudého moře, však později upřesnil, že šlo o Němky. A dodal, že mezi čtyřmi zraněnými při útoku jsou dva čeští občané.

České ministerst­vo zahraničí pak oznámilo, že byla potvrzena zraněná 36letá Češka. „Žena má lehce poraněnou nohu, je hospitaliz­ována v místní nemocnici a v následujíc­ích hodinách ji navštíví náš diplomat z ambasády v Káhiře,“uvedl Černínský palác.

Předběžné vyšetřován­í naznačilo, že útočník přeplaval z veřejně přístupné pláže do areálu hotelu Zahabia. Zde zabil dvě Němky a zranil další dva turisty. Odtud přeběhl do dalšího přilehlého hotelového komplexu Sunny Days El Palacio, kde pokračoval v útocích nožem. Na útěku byl zadržen.

Motiv byl v době uzávěrky vydání nejasný, zemi však v posledních letech sužují krvavé útoky islamistů.

Hurghada, jež je oblíbenou destinací turistů z Česka, nyní patří k nejstřežen­ějším místům v Egyptě, který je na turistické­m průmyslu životně závislý. Už v lednu 2016 se zde však odehrál podobný incident. Dva útočníci se střelnou zbraní, nožem a pásem s výbušninam­i připluli na pláž jednoho z hotelů. Než byli zneškodněn­i, zranili dva turisty.

Pražská cestovní kancelář Pantour včera agentuře ČTK potvrdila, že zraněnou Češkou je její klientka. „V tuto chvíli je v nepřetržit­é péči tamních lékařů. Naši delegáti jsou přítomni přímo v nemocnici a úzce spolupracu­jí s místními autoritami,“uvedla cestovní kancelář. „V případě, že bude kterýkoli z klientů chtít Egypt opustit, CK Pantour udělá maximum pro jejich co nejrychlej­ší bezplatné navrácení zpět do vlasti,“ujistila cestovní kancelář.

Česká velvyslank­yně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová v České televizi večer řekla, že bezpečnost­ní upozornění pro české turisty se podle ní v tuto chvíli nemění. „My to musíme všechno zanalyzova­t nebo spíš počkat na výsledky vyšetřován­í, protože se objevily také informace, že nešlo v tuto chvíli o teroristic­ký útok, že šlo o spor v potápěčské­m centru,“řekla. Terčem byli jen cizinci?

Svědci, které citoval britský list The Telegraph, však podpořili verzi záměrného útoku na turisty. Jedna z žen, která byla na místě útoku, řekla místním médiím, že útočník křičel na egyptský personál hotelu, aby mu šel z cesty, že mu jde výhradně o turisty na pláži.

„Egypťané, běžte pryč, o vás nestojím,“citovala žena jeho slova. Muž prý vypadal na zhruba dvacet let a zadržen byl, když se po útoku snažil uplavat na další místo.

Na snímcích, které se objevily na sociálních sítích, bylo vidět, jak ho od hotelové pláže odváželo několik mužů spoutaného ve vozíku.

Nebylo by to poprvé, co se islamistič­tí útočníci snažili udeřit tak, aby nezabíjeli místní, ale výhradně jen cizince.

Hurghada je největším egyptským turistický­m centrem v oblasti Rudého moře a oblíbeným přímořským letoviskem i mezi Čechy. Místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež ČTK informoval, že nyní je v Hurghadě zhruba 700 českých turistů, celkem v Egyptě je jich přest 3000.

Útoků radikálů v Egyptě přibylo od sesazení islamistic­kého prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013. Cílené teroristic­ké akce vůči turistům jsou však už staršího data. Například v červnu 2005 při sérii útoků v letovisku Šarm aš-Šajch přišlo o život 88 lidí. Většinou šlo o západní turisty, mezi oběťmi však byl i třiadvacet­iletý Čech, který na místě pracoval jako delegát cestovní kanceláře.

 ?? Foto: Twitter ?? Tragická dovolená Snímky z egyptské Hurghady, umístěné na Twiiter očitým svědkem: (zleva) pravděpodo­bně dopadený útočník, zasahující sanitky a pobodaná turistka.
Foto: Twitter Tragická dovolená Snímky z egyptské Hurghady, umístěné na Twiiter očitým svědkem: (zleva) pravděpodo­bně dopadený útočník, zasahující sanitky a pobodaná turistka.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia