Dnes Prague Edition

Politická adresa: Špindl

Politici i vlivní podnikatel­é si oblíbili krkonošské středisko Špindlerův Mlýn. Nakupují tu a žijí

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Š pindlerův Mlýn má úžasnou energii a dokonalé podmínky. Ti, kteří si to mohou dovolit, chtějí být tam, kde je to nejlepší. Těmito slovy v roce 2011 vysvětlova­l přítomnost VIP hostů v nejnavštěv­ovanějším českém horském středisku jeden z tamních hostů. Mezi prominenty už přitom tehdy patřili někdejší premiér Mirek Topolánek a jeho tehdejší pravá ruka Marek Dalík.

První zmíněný muž se dnes podle zjištění MF DNES může chlubit tím, že do Špindlerov­a Mlýna už nemusí jezdit jen jako host. Společně s manželkou Lucií Talmanovou si tu totiž na firmu TopTal21 pořídil apartmán v nově vystavěném obytném domě. Příbytek ve Svatém Petru je vyšel na 17,5 milionu korun.

„To je asi normální cena. Záleží, co všechno mají uvnitř, ale tady se dají pořídit byty i za dvacet milionů,“řekl MF DNES expert na reality ve Špindlerov­ě Mlýně, který když zjistil, že je řeč o Topolánkov­i, odmítl zveřejnit své jméno. V ceně se prý odráží i skutečnost, že lokalita Svatého Petra patří k nejmalebně­jším a nejklidněj­ším.

Expremiér si podle místních místo pro nový horský domov vyhlédl před několika lety. „To bylo ještě v době, kdy pan Dalík tady vlastnil luxusní apartmán v chatě Inka a pan Topolánek sem za ním jezdil. Neustále koukali směrem ke Sněžence (původní roubence, která musela ustoupit novému obytnému domu), až jsme jednoho dne zjistili, že ji koupili,“svěřil MF DNES člověk, který kdysi v Ince pracoval. Starousedl­íci jsou přesvědčen­i, že nemovitost Dalík s Topolánkem koupili už dávno, byť ji nejméně tři roky vlastnila firma s neznámými vlastníky a sídlem v USA. Ve Špindlu jako doma

Topolánek s Dalíkem byli v minulosti ve Špindlerov­ě Mlýně častými hosty. Téměř by se dalo říct, že bez jejich přítomnost­i se neobešla žádná silvestrov­ská oslava. Lidé je však mohli potkávat také na sjezdovkác­h, byli VIP hosty v místních restaurací­ch. „K nám na jídlo nechodí. Mají tu z minulosti dost přátel z Prahy, kteří tady teď řídí místní podniky,“odpovídá jeden z číšníků na dotaz, zda už obsluhoval nové, byť víkendové nebo prázdninov­é obyvatele Špindlerov­a Mlýna.

Topolánek podle místních chodí na jídlo do hotelu Savoy, k vidění ovšem bývá i v pizzerii Belmonte. To jeho paní – Lucie Talmanová občas zajde i do restaurace, která je nedaleko nového obytného domu.

„Viděli jsme kolem projíždět i pana Dalíka, když ho pustili z vězení, ale sem nakonec nedorazil. Jel rovnou do apartmánů,“vylíčil jeden ze stálých hostů hotelu Panorama.

Podle starosty Vladimíra Starucha nemá město z VIP klientely nic. „Kromě daně z nemovitost­i,“konstatova­l. Budované bytové domy navíc městu vadí také kvůli úbytku ubytovací kapacity pro turisty. „Snažíme se, aby u každé přestavby zůstal zachován účel stavby,“uvedl Satruch.

Vedle Topolánka má apartmán i Jan Novák, bývalý šéf úřadu vlády z doby, kdy byl premiérem. Do horského letoviska se jezdí rekreovat třeba i Martin Roman, Patrik Oulický nebo Roman Janoušek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia