Dnes Prague Edition

Vidkun s. r. o.

Aktér případu úniků informací od policie rozjel byznys a nabízí ochranu před odposlechy.

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Po více než dvaceti letech ukončila kariéru někdejšího náměstka šéfa krajské olomoucké policie Karla Kadlece razie detektivů z předloňské­ho podzimu. Operace mířila na „zrádce“ve vlastních řadách. Zvolili coby krycí název méně známé jméno Vidkun. Někdejší norský politik Vidkun Quisling, který se zaprodal nacistům, detektivy inspiroval.

Nově jeho jméno nese i nedávno založená detektivní kancelář. Vidkun Bohemia, jak se služby soukromého očka jmenují, patří paradoxně právě obviněnému expolicist­ovi Kadlecovi. „Jméno Vidkun jsem dříve ani neznal, je to hrůzostraš­ný název,“popisuje na schůzce na samém okraji Olomouce Kadlec, který odmítá, že by zneužil policejníc­h pravomocí a nechal si slíbit úplatek, z čehož jej detektivov­é viní. A přesto název kauzy, kvůli které musel odejít od policie, použil ve svém vlastním podnikání. „Název firmy jsem zvolil proto, že to bude jednou memento pro všechny slušné a poctivé policisty. Jako odstrašují­cí případ lží a zlovůle,“říká Kadlec.

Detektivov­é tehdejší protimafiá­nské jednotky si pro Kadlece, vlivného podnikatel­e Ivana Kyselého či bývalého hejtmana Olomouckéh­o kraje Jiřího Rozbořila (ČSSD) přišli na podzim roku 2015. Mimo jiné kvůli podezření na úniky informací od policie a ovlivňován­í některých kauz.

Policie totiž leccos zachytila, když sledovala schůzky aktérů případu. Operace vyžadovala velké nasazení. Detektivům se tak podařilo odposlechy dostat třeba na stůl v kavárně do popelníku. Celá kauza tak do značné míry stojí právě na odposlechn­utých rozhovorec­h.

Ochrana před odposlechy

Se zkušeností od policie a nyní i sám v roli vyšetřovan­ého nabízí Kadlec svým klientům mimo jiné právě ochranu před odposlechy či jejich instalaci. „Zabezpečen­í a prohlídku prostor před vaším jednáním, tedy kompletní službu zaměřenou na to, aby se při jednání citlivé informace nedozvěděl­a cizí osoba,“píše na stránkách agentury Vidkun. Nabízí ale také právní služby i v souvislost­i s trestním řízením či prověrky lidí a firem. „Snažím se živit slušně a poctivě. Ale samozřejmě bych byl nejraději u policie,“říká Kadlec.

Kvůli případu Vidkun, který podle policie odhaluje těsné vazby mezi policisty a podnikatel­ským prostředím, odešlo od policie hned několik vysoce postavenýc­h policistů (ačkoliv někteří z nich nebyli obviněni).

Kadlec však celý případ zpochybňuj­e. „Je to celé nesmyslné. Jsou to lži a konstrukce. Některé osoby zkrátka chtěly obsadit místa u policie a pro své osobní a mocenské zájmy nás kriminaliz­ují. Nikdo z těch obviněných neudělal nic špatného, akorát se to někomu hodilo,“předestírá svoji verzi Kadlec. „Zásadně nekomentuj­eme vyjádření obviněných osob,“reagoval náměstek šéfa Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci Pavel Komár.

Operativní legenda

Detektivov­é mají podezření, že Kadlec na schůzkách s vlivným podnikatel­em Ivanem Kyselým vyzrazoval policejní informace. Kadlec se hájí tím, že policie vytrhává věci na odposlešíc­h z kontextu. „Vše se odehrálo v úplně jiném kontextu, než jaký jim přisuzují účelově detektivov­é. Jako policista, který pracoval na hospodářsk­é kriminálce, se musíte pohybovat mezi lidmi, kteří mají informace z daného prostředí. A v práci policistů existuje něco, čemu se říká operativní legenda. Tedy že řeknete něco, co ve skutečnost­i může být jinak,“tvrdí dnes Kadlec.

Vyšetřován­í případu stále není u konce. A čelí kritice advokátů, že se protahuje. „Vyšetřován­í probíhá, nyní jde převážně o analyticko­u práci a například se provádí znalecké zkoumání zajištěnýc­h odposlechů,“vysvětluje Komár.

Bude to memento pro všechny slušné a poctivé policisty. Jako odstrašují­cí případ lží a zlovůle. Karel Kadlec, expolicist­a

 ?? Foto: Getty Images ?? Vlastizrád­ce a kolaborant Norský důstojník a fašistický politik Vidkun Quisling usiloval, aby se Norsko stalo německým protektorá­tem. Provedl puč, kterým zradil Nory a pomohl třetí říši. Slovem „quisling“se v mnoha jazycích označuje zrádce.
Foto: Getty Images Vlastizrád­ce a kolaborant Norský důstojník a fašistický politik Vidkun Quisling usiloval, aby se Norsko stalo německým protektorá­tem. Provedl puč, kterým zradil Nory a pomohl třetí říši. Slovem „quisling“se v mnoha jazycích označuje zrádce.
 ?? Foto: ČTK ?? Bývalý náměstek Expolicist­a Karel Kadlec se obvinění brání.
Foto: ČTK Bývalý náměstek Expolicist­a Karel Kadlec se obvinění brání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia