Dnes Prague Edition

Ortel smrti od pojišťovny

Pojišťovna nechce hradit lék, který by muži s rakovinou umožnil žít.

- Pavla Kubištová redaktorka iDNES.cz

Davidovi je 45 let, má dvě děti a dříve vykonával náročné zaměstnání. Před pěti lety mu ale zjistili rakovinu ledvin. Úplné vyléčení není možné, moderní léky však umí tuto nemoc „krotit“tak, že nepostupuj­e a dá se s ní žít. U Davida se to až donedávna dařilo. Jenže v dubnu zdravotní pojišťovna rozhodla, že další léčbu navrženou onkologem hradit nebude. Davidovi to připadá, jako by nad ním vynesli ortel smrti.

„Připadá mi to jako v Osvětimi. Jako když někdo rozhoduje – ty budeš žít, ty ne,“netají zklamání. Zdravotní pojišťovna ministerst­va vnitra první lék zamítla, stál by kolem 176 tisíc korun měsíčně. Místo toho navrhla Davidovu lékaři jiný lék, jehož cena se pohybuje kolem 92 tisíc za měsíc. Jenže zákonné lhůty pro rozhodován­í jsou 30 dnů, pojišťovna je zatím využívala téměř na maximum a čas zde hraje proti pacientovi.

Kvůli zdlouhavém­u jednání je David bez léčby už tři a půl měsíce. Trpí přitom nemocí, u níž se doba dožití bez léčby počítá v měsících, málokdy v letech. „Pokud nedostanu další lék, tak zemřu již za pár měsíců,“uvádí David. Zdá se mu proto, že pomalé rozhodován­í, jakou léčbu mu hradit, může mít stejný důsledek, jako léčbu rovnou odmítnout. To ale pojišťovna udělat nemůže.

Lék, který není běžně hrazený z veřejného pojištění, musí pojišťovna zaplatit, pokud se jedná o jedinou možnost. „Zákon nedovoluje pojišťovně nechat pacienta bez pomoci, i kdyby byly náklady na jeho léčbu vysoké,“vysvětluje právník Ondřej Dostál, který se na práva pacientů zaměřuje.

Rakovinu ledvin Davidovi zjistili v roce 2012. Závažné onemocnění se v současnost­i nedá zcela vyléčit a nelze mu ani předcházet. Riziko zvyšuje obezita, kouření nebo alkohol. Ani jedno z toho o Davidovi neplatí. „Jsem nekuřák, abstinent, vždycky jsem sportoval,“říká. O to absurdnějš­í mu připadá, že je úhrada jeho další léčby takový problém.

Během pěti let od zjištění nemoci podstoupil léčbu, radioterap­ii i odstranění jedné ledviny. Nádor mu sice metastázov­al do plic, nemoc se ale díky léčbě dosud dařilo udržovat ve stavu, kdy se s ní „dalo žít“.

Léky dokážou brzdit růst nádoru. Bez nich se Davidův stav výrazně zhoršuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia