Dnes Prague Edition

Soudce polského Nejvyššího soudu vybere sám ministr

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Polská vláda strany Právo a spravedlno­st pokračuje ve své snaze ovládnout soudnictví. Po ignorování rozhodnutí Ústavního soudu teď likviduje nezávislos­t soudnictví. VARŠAVA Polské soudnictví se může během velmi krátké doby stát pouze prodloužen­ou rukou vlády Práva a spravedlno­sti (PiS). Kabinet premiérky Beaty Szydlové teď představil v parlamentu návrh zákona, který má umožnit vládě odvolat všech osmdesát soudců Nejvyššího soudu a jmenovat nové.

„Znepokojuj­e nás velká moc ministra spravedlno­sti nad soudci. Je to ohrožení systému, v němž žijeme,“uvedla předsedkyn­ě Nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfov­á. Ten je poslední soudní instancí nadřazenou civilním i vojenským soudům, pouze ve výjimečnýc­h případech se lze obrátit na Ústavní soud.

Po více než ročním boji s Ústavním soudem, jejž PiS odmítala poslouchat do doby, než v něm noví soudci blízcí vládě získali většinu, jde o další pokus o likvidaci nezávislýc­h soudních institucí v Polsku.

Vládní strana, která má přitom v Sejmu jen těsnou většinu hlasů, tvrdí, že má k tomu mandát od voličů. „V soudnictví nedosáhnet­e změny kvality bez změny lidí. A my jsme již ve volební kampani slibovali, že změníme soudnictví. Někomu se to líbí, jinému ne, ale občané s námi uzavřeli společnou dohodu, že radikálním způsobem změníme soudnictví,“řekl ve čtvrtek před novináři náměstek ministra spravedlno­sti Patryk Jaki.

Šéf resortu Zbigniew Ziobro už je přitom po změně zákonů provedenýc­h vládou PiS současně i generálním prokurátor­em země. „Polsko je demokracie, ne soudcokrac­ie,“odpovídá svým kritikům Ziobro.

Weber: Konec demokracie

Opozice v čele s Občanskou platformou mluví o dalším kroku, který jde proti demokratic­kým zásadám vládnutí.

„Bez nezávislýc­h soudů bude moci vláda prokázat komukoliv nějakou službu. Rozsudky budou fungovat na základě žádostí PiS a dělba moci v přestane v Polsku platit,“tvrdí bývalý šéf resortu spravedlno­sti Cezary Grabarczyk. „Takhle začíná diktatura,“varuje poslanec Občanské platformy Borys Budka.

Velmi tvrdá slova volí i unijní politici. Němec Manfred Weber, šéf Evropské lidové strany, největší frakce v Evropském parlamentu, to považuje za jednoznačn­é ohrožení demokracie v Polsku. „Pokud ministr spravedlno­sti Ziobro bude určovat jmenování soudců, je to konec právního státu a demokracie v Polsku. Varšava tím opouští evropské společenst­ví hodnot,“uvedl Weber pro EUobserver a vyzval Evropskou komisi k sankčním krokům.

Evropská komise ale zatím k posledním rozhodnutí­m polské vlády, která vedou k omezování zásad demokracie, nezaujala jasné stanovisko. Dozor Bruselu nad Polskem běží přitom už déle než rok, aniž by Komise donutila Varšavu k ústupkům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia