Dnes Prague Edition

Ráj na hodně horké hranici

Mohl tudy projíždět Orient Express z Londýna přes Evropu až do Káhiry. Ale asi ani nikdy nepojede. Místo toho je v Roš hanikra nádherná rezervace s mořskými jeskyněmi.

- Dagmar Langová zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Izraeli

Bylo by úžasné vydat se Orient Expressem z Evropy přes Turecko, podél levantskéh­o pobřeží přes Bejrút, Tel Aviv a dál na jih do Egypta. To by byl výlet. Jenže železnice, kterou na téhle trase nechali postavit Britové, neměla dlouhého trvání a slavný vlak tu nikdy nejel.

Za druhé světové války tudy Britové po kolejích přepravova­li vojáky a zbraně. Naděje na jízdu Orient Expressem, byť nakrátko, svitla po skončení bojů. Ale koncem února 1948 Hagana, předchůdce dnešní izraelské armády, koleje právě tady v Roš hanikra odpálila.

Z pohledu Evropana to nebyl ten nejlepší nápad. Z pohledu Izraelců to však byl geniální tah. Arabské státy odmítly uznat rozhodnutí OSN o vzniku Izraele a hned po vyhlášení nezávislos­ti Izrael napadly ze všech stran. Díky tomu, že koleje z Libanonu už nevedly, nemohly arabské jednotky vjet během pár hodin přímo do Tel Avivu.

Dnes je tunel, kudy koleje vedly, pod hranicí s Libanonem zabetonova­ný. Slouží jako kinosál pro promítání dokumentu o krásách a historii Roš hanikry, kam se turisté dostanou díky nejstrmějš­í lanovce na světě – táhne se pod úhlem 60 stupňů.

Jízda s ní ze skály k mořským jeskyním trvá necelé dvě minuty. Člověk se rázem ocitne v jiném světě, obklopeném blankytnou vodou a křídovými skalami. Místo rachotu projíždějí­cího vlaku je tu božské ticho, které přerušují jen mořské vlny narážející na útesy.

Vedle jeskyní, které tu za statisíce let po zemětřesen­í začaly do skal hloubit mořské vlny, se tu dají pozorovat i mořské želvy a při troše štěstí i další tvorové. Především však hnízdící holubi ve skalách.

Vzpomínka na válku

Izraelské vlaky dnes končí v Nahariji, kde mimochodem stejně jako v řadě jiných izraelskýc­h měst mají i Masarykovu ulici. Dál k libanonský­m hranicím je to asi deset kilometrů autobusem.

Naharija je sice ospalé prázdninov­é letovisko s nádhernými plážemi, ale že tu nebýval vždycky klid, každý zjistí už při východu z nádraží. První, co uvidí, je na vysokém podstavci dělo, které Izraelci zabavili teroristům Hizballáhu v roce 1982, v první libanonské válce.

Hrozba ze strany Hizballáhu, který ovládá jih Libanonu a jehož cílem je zničit Izrael, dodnes neskončila. A tady přímo na Roš hanikra je to vidět. U přechodu je sice nápis „Vítejte na hranici Izraele“, ale vše kolem moc přátelsky nepůsobí – za cedulí je železnou branou uzavřený přechod a za ním další zátarasy. Přes ně se nedá do Libanonu dohlédnout.

Kopec nad Roš hanikrou je poset všemožnými stanicemi, radary, strážními věžemi. Hlídají tu ozbrojení vojáci. Právě se asi ocitám na nejstřežen­ějším úseku. Je to logické, turistům, kteří se přijeli podívat na krásy mořských jeskyní, se nesmí nic stát.

„Nepamatuju se, že by tu někdy došlo k nějakému útoku,“odpovídá mi muž, který u vchodu k lanovce kontroluje vstupenky.

Ráj je až pod kopcem. Při pohledu na bílé útesy a průzračné moře se rychle zapomene na problémy dnešního světa. Míří sem všichni, ortodoxní židé i izraelští Arabové. Jeden má na krku přívěsek ve tvaru libanonské­ho cedru. Ptám se, jestli je z Libanonu. Stroze říká, že ne. Ale jeho dcery se chtějí kamarádit a vykládají, že mají v Libanonu babičku. A taky mají kamarádku, která „studuje medicínu v Česku – v Košicích“.

Na obědě u Jamese Bonda

Právě na severu Izraele žije řada členů bývalé, převážně křesťanské Jiholibano­nské armády. Izraelci je prostě vzali s sebou, když se narychlo z Libanonu stahovali. Vzájemně se totiž v boji proti islamistic­kému Hizballáhu podporoval­i.

Není divu, když se ptáme, kde se v Nahariji dobře najíst (to je takový izraelský zvyk, když je někdo na cestách, zeptá se na dobrou restauraci místních – ti to totiž vědí nejlépe), dostáváme doporučení i na libanonsko­u restauraci.

Vracím se tam, kde cesta začala – k nádraží v Nahariji. Hned kousek vedle v ulici Lohamei ha-Geta’ot je libanonské bistro, které nám poradili. Mají výbornou šauarmu, tedy grilované maso se zeleninou v arabském chlebu. A taky libanonský falafel, ten je jiný než izraelský. Hádám, že do něj přidávají i petržel.

Majitel je skutečně z Libanonu. Nejdřív mi nechce nic říct, prý by to bylo na hodně dlouhé vyprávění. Nenechám se odbýt, vždyť chci jen vědět, jak se mu tady v Izraeli žije.

Na dlouhé vyprávění to ale bylo. Tenhle chlapík, který se představuj­e jako Džamal El Daou, začíná tím, že má na svědomí hodně lidí, a mávne si při tom rukou pod krkem.

Vyděsím se: Jako že vražd? „Ne, pracoval jsem pro izraelskou rozvědku. Hizballáh se mě za to několikrát pokoušel zabít. V Izraeli jsem s rodinou dostal nejen azyl, ale ze začátku i ochranku. Hlídali mě čtyřiadvac­et hodin denně,“vzpomíná. Samozřejmě spolu s tím dostal i peníze, aby tu mohl začít nový život. Jeho bratři utekli do Spojených států a Kanady.

Co všechno má Džamal „na svědomí“, neprozradí. „Pro peníze jsem to nedělal. V Libanonu jsem měl velkou firmu, několik obchodů s nábytkem a taky velký dům,“říká. „Obchody mi vyrabovali,“dodává s tím, že izraelská armáda v Libanonu pro něj byla jako „máma“. „Bylo tam naprosté bezvládí a chaos,“vysvětluje mi, proč se dal na stranu Izraelců. Ti pro něj znamenali stabilitu. „Jedině Izraelci nám tam pomáhali,“dodává.

Dalo by se předpoklád­at, že jako křesťana ho šíitský Hilzballáh hodně štval. Jenže tenhle bývalý špion je sám šíitský muslim. „Nemyslete si, šíitů, kteří podporují Írán a Hilzballáh, je menšina,“vysvětluje mi.

Mnoho Libanonců se podle něj později z Izraele vrátilo a taky je za to Hizballáh potrestal. „Skončili ve vězení. Dneska návratu litují.“On sám by se, jak říká, nevrátil. „Miluji Libanon, ale situace tam je velmi těžká. Od mého dětství se Sýrie pokouší Libanon rozvrátit a obsadit. Všechny zbraně, co tam jsou, pocházejí ze Sýrie,“dodává. „Dneska jsou na libanonský­ch silnicích syrské jednotky, které vybírají výpalné.“

Jeho útěk byl prý hodně rychlý. I Džamala překvapil, s rodinou si prý stihli sbalit jen to nejnutnějš­í. Všechno ostatní nechali v Libanonu.

Džamal El Daou úplně jako James Bond nevypadá, má totiž o pár kilo víc, ale to není důvod, proč se odmítá nechat vyfotit. „Nechci, aby Hizballáh věděl, jak dneska vypadám,“říká.

Tahle islamistic­ká organizace na druhé straně je pořád hrozbou. A nyní, díky silnějšímu Íránu, posiluje. Tahle hranice může být ještě žhavější, i když tam pod kopcem to vypadá jako v ráji.

 ?? Foto: 4x Dagmar Langová ?? Roš hanikra Přírodní rezervace se nachází přímo na hranici Izraele s Libanonem. Zatímco kopec je přísně střežen, dole pod ním je na 200 metrů úchvatných mořských jeskyní.
Foto: 4x Dagmar Langová Roš hanikra Přírodní rezervace se nachází přímo na hranici Izraele s Libanonem. Zatímco kopec je přísně střežen, dole pod ním je na 200 metrů úchvatných mořských jeskyní.
 ??  ?? V jeskyni Turisté mohou navštívit útvary ve skalách, které mořská voda za statisíce let vyhloubila. Stejně tak je možné vidět i část tunelu, která tady podobně jako i několik pražců s kolejemi zbyla po železnici.
V jeskyni Turisté mohou navštívit útvary ve skalách, které mořská voda za statisíce let vyhloubila. Stejně tak je možné vidět i část tunelu, která tady podobně jako i několik pražců s kolejemi zbyla po železnici.
 ??  ?? Přímo na hranici Zeď u uzavřeného přechodu na hranici s Libanonem ukazuje, že odtud je to mnohem blíž do Bejrútu než do Jeruzaléma. Zjevně ze všech nejraději se tu fotí izraelští Arabové.
Přímo na hranici Zeď u uzavřeného přechodu na hranici s Libanonem ukazuje, že odtud je to mnohem blíž do Bejrútu než do Jeruzaléma. Zjevně ze všech nejraději se tu fotí izraelští Arabové.
 ??  ?? „U Jamese Bonda“Bistro bývalého špiona, který se odmítal nechat vyfotit. Strach z pomsty má pořád.
„U Jamese Bonda“Bistro bývalého špiona, který se odmítal nechat vyfotit. Strach z pomsty má pořád.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia