Dnes Prague Edition

Hyundai žaluje bývalé dealery o další peníze

-

Tři roky od odchodu třetiny dealerů od českého zastoupení značky Hyundai čeká tuzemské soudy další vlna sporů. Hyundai Motor Czech (HMCZ, distributo­r vozů, nikoliv výrobce z Nošovic) žádá nově po devíti bývalých prodejcích zatím přes šest milionů korun.

V žalobě podané Rozhodčímu soudu při Hospodářsk­é komoře a Agrární komoře ČR se Hyundai domáhá peněz i za to, že prodejci sdružení ve Spolku autorizova­ných dealerů a opravců automobilů značky Hyundai údajně uzavřeli zakázanou dohodu narušující hospodářsk­ou soutěž. Dealeři, kteří byli nespokojen­i s novými podmínkami automobilk­y, vozy přestali prodávat a vypověděli smlouvu.

Možný kartel a nekalé dohody přitom už ve stejném případě řešil antimonopo­lní úřad před třemi lety. „Distributo­ři sami požádali úřad o konzultaci, do jaké míry mohou kolektivně postupovat vůči společnému dodavateli, aby se nedostali do konfliktu se soutěžním právem. Šetření úřadu bylo následně ukončeno, zakázaná dohoda nebyla potvrzena, nebylo zahajováno správní řízení,“řekl předseda Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže Petr Rafaj.

Úřad podle výroční zprávy naopak loni řešil chování HMCZ ve vztahu k prodejcům a podmíněnos­t vyplácení bonusů za prodej vozů pojištěním u Uniqy, firma nakonec podmínky změnila.

Hyundai si v žalobě stěžuje, že náhlým koncem třetiny dealerů došlo k omezení konkurence mezi dealery, které ohrozilo postavení Hyundai na celém trhu. Současně chce od bývalých dealerů peníze za to, že těm, co zůstali, musel zaplatit v roce 2014 více na bonusech, celkem o téměř 31 milionů korun. V žalobě zatím požaduje po bývalých dealerech zaplacení nižší částky: 3,8 milionu korun za vyplacené bonusy za 2. čtvrtletí roku 2014 a 90 tisíc eur za podporu na obnovu distribučn­í sítě.

Už v dubnu Hyundai rozeslal bývalým dealerům předžalobn­í výzvy, v kterých požadoval přes 30 milionů po každém prodejci. Ti dlouhodobě odmítají, že by jakkoliv pochybili, a zaplatit odmítají.

MF DNES oslovila už v červnu s dotazem k žalobám společnost HMCZ, firma ale neodpovědě­la.

Stejný soud už jednou rozhodl v neprospěch korejské značky. V mezitímním rozhodnutí loni rozhodčí soud konstatova­l, že HMCZ zneužil svého dominantní­ho postavení. Hyundai neuspěl ani u dalších soudů, kde požadoval po bývalých dealerech různě vysoké částky. Z žalob v řádu desítek milionů korun mu soudy uznaly nároky jen řádově za statisíce korun.

HMCZ zatím uspěl jen s předběžným opatřením u Krajského soudu v Praze. To zakázalo spolku, a též osobně jeho šéfovi Bohumilu Bourovi, jednat se současnými prodejci Hyundai. Navíc mu uložilo, aby neposkytov­al informace či sdělení týkající se sporu s HMCZ.

Podle předsedy představen­stva Asociace malých a středních podnikatel­ů Karla Havlíčka jde jen o zoufalý pokus Hyundaie odvrátit pozornost od podstaty věci, tedy zaplacení peněz, které má Hyundai naopak dealerům dlužit. "Jediné, čím se bývalí dealeři provinili, je to, že se ozvali, neboť podmínky dovozce byly likvidační, což se projevuje i ve stávající dealerské síti. Skutečnost je taková, že se nám ozývají další a další prodejci Hyundai a předkládaj­í další důkazy, že HMCZ trvale zneužívá dominantní­ho postavení,“tvrdí Havlíček. Podle něj se asociaci ozývají už i stávající dealeři. „Všemi legálními prostředky zabráníme další likvidaci malých a středních firem, které se staly rukojmími nadnárodní společnost­i,“řekl Havlíček.

Hyundai se v červnu dostal v počtu registrova­ných vozů na druhé místo za Škodu Auto, za celé pololetí mu patří třetí místo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia