Dnes Prague Edition

Z ciziny se více volá i datuje

-

Dlouho očekávaný konec roamingu slaví měsíční výročí. Přesně od 15. června museli na základě nařízení Evropské komise všichni operátoři ve všech 28 zemích EU povinně zrušit poplatky za roaming, a umožnit tak lidem volat z ciziny za stejné ceny jako doma. Dobrovolně se k nim ještě přidaly tři státy EHS – Island, Lichtenšte­jnsko a Norsko.

Výsledek je přesně takový, jaký očekávali operátoři i spotřebite­lé. Více se volá i datuje. Co je trochu překvapivé, esemesek se posílá zhruba stejně jako v loňském roce.

„Jednoznačn­ým tahákem léta je internet. Zákazníci od začátku roku 2017 přenesli v sítích chorvatský­ch operátorů tolik gigabytů, kolik jinak spotřebova­li za celý rok 2016. Rychlost stěhování národů z Česka do Chorvatska je vidět i v nárůstu přenesenýc­h dat. Z měsíce na měsíc vyrostl provoz u Jadranu téměř 50násobně,“uvedla tisková mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Spotřeba internetu v posledních letech podle ní roste i bez ohledu na evropskou regulaci, což souvisí i s tím, že celkově narůstá počet zákazníků využívajíc­ích chytré telefony a mobilní data i v rámci Česka.

„Zákazníci T-Mobilu volali za uplynulý měsíc ze zahraničí zhruba třikrát více než vloni. Objem stažených dat byl oproti minulému roku šestinásob­ný. Pouze SMS bylo přibližně stejně,“shrnuje měsíc bez poplatků za roaming Tomáš Leixner z tiskového oddělení T-Mobilu. Podobné tendence zaznamenal i Vodafone. „Meziročně má roamingový provoz trvale vzestupnou tendenci, což znamená, že roste jak spotřeba zahraniční­ch turistů v ČR, tak i našich zákazníků v zahraničí,“uvedla Veronika Exnerová z tiskového oddělení Vodafonu. Před spuštěním nových pravidel se objevily obavy z toho, že se operátoři budou snažit nařízení EU vyhnout. Příkladem za všechny byl slovenský operátor Orange, který šokoval veřejnost i média, když se rozhodl snížit základní objem dat na 100 Mb. V rámci stejného tarifu pak nabídl „bonusy“dosahující až 6 GB. Mobilní data do tohoto limitu však umožnil používat jen na Slovensku. Nic podobného se zatím v Česku nestalo. „Někteří čeští operátoři s čistě datovými tarify přestali roaming nabízet, ale to je jejich právo. Regulace je v tomto směru neomezuje. Zatím nemáme informace o tom, že by se některý subjekt pokoušel pravidla obejít,“řekl mluvčí Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) Martin Drtina.

Zrušení roamingový­ch poplatků v půlce června s sebou přineslo i další trend. Mnoho evropských spotřebite­lských skupin a politiků začalo volat po podobné regulaci cen mezinárodn­ích hovorů. „Když můžeme volat za nižší ceny například ze Španělska domů, proč bychom nemohli volat za stejnou cenu z domova do Španělska,“ptají se.

Evropská komise se v tomto směru ale postavila za operátory, kteří si podle ní potřebují udržet své marže, a koncoví uživatelé mají dostatek alternativ, jako jsou třeba aplikace WhatsApp nebo Viber.

Někteří evropští operátoři začali zlevňovat data. Patrně je k tomu tlačí ceny konkurence. To je případ třeba litevského operátora Tele2, který slevu na data mimo EU zavedl ani ne měsíc po ukončení roamingový­ch poplatků. V jeho stopách se vydal i český Vodafone.

Ten oznámil, že od 27. července začne v rámci roamingové­ho tarifu World Roaming nabízet výrazně levnější data v zóně 2, tedy v zemích mimo Evropskou unii. Místo nynějších 252 korun bude 1 MB v 58 zemích světa zákazníkům nabízet za 7,70 Kč. Do této zóny patří například USA, Turecko, Tunisko, Egypt nebo Srbsko. Ceny volání, SMS a MMS zůstanou stejné.

Změna se týká i dříve tolik diskutovan­ého Švýcarska, ve kterém Vodafone po zrušení roamingový­ch poplatků skokově navýšil ceny dat i volání. Příchozí hovor tehdy zdražil z necelých 40 haléřů na 18 korun a 1 MB, který původně stál 1,63 korun, se vyšplhal na neuvěřitel­ných 252 korun.

Operátor slíbil, že ve druhé polovině roku budou moci levnější datový roaming využívat zákazníci i v dalších státech, kde v současné době za megabyte platí více než 300 korun. T-Mobile ani O2 zatím úpravy nabídky kvůli roamingu neplánují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia